StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet300 GODINA STARA MASLINA SA HVARA U DUBAIJU

Slika koja kruži internetom ukazuje na nebrigu i na loše uvjete u kojima drže stablo

Piše dv
14. ožujka 2022. - 11:37

Maslina stara oko tristo godina nalazi se u hrvatskom paviljonu na EXPO-u u Dubaiju. Autor fotografije koja se dijeli društvenim mrežama tvrdi - osušila se, pa su na Twitteru krenule i kritike - zašto je stablo uopće u takvim uvjetima. Arhitekt koji je osmislio paviljon Ante Vrban tvrdi kako je i dalje živa, piše Dnevnik.hr.

"Naravno da nije ista kao prvi dan, mi smo se konzultirali sa strukom, ima mjerač za pH, ima mjerač za vlagu, čak baca nove stabljike", ističe Vrban.

Dovezena je s Hvara. Nije ona jedina živa biljka na izložbi.

"Singapur ima napravljenu prašinu. Ja mislim da je jedan živi element, da je Hrvatska jedna živa zemlja s temperamentom i s cijelom porukom koju šaljemo svijetu, mislim da je maslini apsolutno tamo mjesto", brani odabir arhitekt.

Možda je i doniraju Emiratima…

Iz svog maslinika smiruje i maslinar Klaudio Ipša te kaže kako je maslina vječna i što je starija, to je otpornija. Ako listovi imaju reakciju, to je vjerojatno zbog promjene uvjeta.

"Da bi ono umrlo, mora baš biti nešto ekstremno i dugo da bi umrla. Inače, nema klasično korijenje nego čupu dolje gdje ima rezervoar gdje crpi snagu i da bude bez zemlje i vode godinu dana, ona bi izdržala", tvrdi maslinar.

U hrvatskom paviljonu je, osim masline, i Rimčeva Nevera, brački kamen, projekcija Jadrana. Za sve građevinske radove i opremu izdvojeno je desetak milijuna kuna. NA EXPO-u se predstavlja 190 država svijeta, a prošli tjedan posjetio ga je i premijer Plenković.

"Mislimo da je izuzetna stvar da je tristo tisuća ljudi vidjelo hrvatski paviljon i upoznalo dijelove Hrvatske", istaknula je Petra Ivičević-Bakulić u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV.

Razmišlja se i o budućnosti masline, pa ističe kako bi maslinu mogli donirati da dio Hrvatske ostane u Emiratima. O tome će se odlučiti u idućih sedamnaest dana, koliko još najveća svjetska izložba traje.

02. svibanj 2024 09:51