StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgigantska zemlja

Širenje Rusije, najveće države na planetu, trajalo je stoljećima, mnoge države predavale su se bez borbe, a jedan narod najzaslužniji je za ekspanziju

Piše dv
24. lipnja 2022. - 16:50

Teritorijalna veličina Rusije zadivljuje geostratege, političare, gospodarstvenike kao i obične ljude. Površina veća od 17 milijuna četvornih kilometara, gotovo dvostruko više od drugoplasirane Kanade, mora impresionirati, donosi Slobodna Dalmacija.

Naravno, toliki teritorij Rusiji nije pao s neba, on je rezultat višestoljetnog "rada na terenu".

image

Rusija: gdje ima teritorija, ima i nafte i plina

Natalia Kolesnikova/AFP

Glavni "izvođači radova" bili su ruski Kozaci za vrijeme Ivana IV. Groznog, između 1533. i 1584. godine, koji su uspjeli zauzeti ono što danas čini više od 70 posto ruskoga teritorija. Kao i ostali europski narodi, Rusija se počela formirati nakon 16. stoljeća,a uspjela je postati jaka i zato što je uspjela osvojiti Sibir i Daleki istok. S dolaskom novog cara Mihaila Romanova 1613. godine proširila se do Sahalina, Kurila ili Kamčatke.

image

Kamčatka je dio Rusije od 19. stoljeća

AFP

Velikoj ekspanziji pripomogla je depopulacija velikog dijela teritorija, kao i slab otpor na koji su ruski osvajači nailazili pri dolasku u nova mjesta. Rusija je naišla na veći otpor tek na jugu Poljske i kod Turske. Rusko carstvo u 19. stoljeću proširilo se na otprilike 21 milijun kilometara. Za vrijeme SSSR-a imali su 22,4 milijuna kvadratnih kilometara, koji će se smanjiti nakon pada komunizma, piše Stav.

image

Rusija je velika, ali rijetko naseljena zemlja

AFP

I sam Vladimir Putin uoči početka agresije na Ukrajinu javno je znao zažaliti zbog gubitka teritorija SSSR-a pa se može pretpostaviti da odatle dolaze njegove krvave i sulude teritorijalne pretenzije.

image

Vladimir Putin ni nakon nekoliko dana leta ne može obići cijelu Rusiju. A htio bi još

Alexey Nikolsky/AFP
25. travanj 2024 00:31