StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRusija ne miruje

Šef CIA-e o ruskoj prijetnji nuklearnim ratom i snazi Putinove vojske: ‘Imaju puno više problema od manjka ljudstva...‘; Bivši operativac s njim se ne slaže: ‘Šanse su sve veće‘

Piše D.K./sd
29. rujna 2022. - 07:21

Direktor CIA-e William Burns je u kratkom intervjuu CBS News-u kazao da ruska vojska ima puno više problema od manjka ljudstva koje Vladimir Putin nastoji nadoknaditi prošlotjednom odlukom o mobilizaciji 300 tisuća novih rezervista, piše Slobodna Dalmacija.

Putinova odluka, koja je u Rusiji izazvala masovne prosvjede i pokušaje bijega vojnosposobnih muškaraca iz zemlje, došla je u trenutku kad je Ukrajina oslobodila znatna područja na istoku koja su donedavno bila pod ruskom kontrolom.

image

Direktor CIA-e William Burns

Brendan Smialowski/Afp

"Čak i ako uspije mobilizirati svih 300.000 novih vojnika, Putinova odluka je nalik na bešćutno bacanje topovskog mesa prema frontu. Mnogi od tih ljudi neće biti ni minimalno, a kamoli dobro obučeni; mnogi neće biti ni dostojno opremljeni za provedbu svojih borbenih zadaća, a neće imati ni logističku i pozadinsku potporu koja je vojsci na terenu potrebna”, kazao je Burns voditeljici CBS Newsa Norah O‘Donnel. Putinova vojska, prema riječima direktora CIA-e, ima puno problema, a manjak ljudstva je samo jedan od njih.

Komentirajući ponovljene Putinove prijetnje nuklearnim ratom, odnosno njegove riječi da će ‘koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju da bi zaštitili Rusiju i njezin narod‘, William Burns je kazao da je u sadašnjem trenutku vrlo teško reći blefira li ruski predsjednik. No, priopćio je da američka obavještajna zajednica još nije uočila nijedan praktični dokaz da se Putin doista sprema za korištenje nuklearnog oružja.

image

Atomska gljiva

Elena Hartley/elabarts/science P/Science Photo Library Via Afp

"Ono što ipak moramo učiniti je shvatiti njegove riječi vrlo ozbiljno i paziti na znakove stvarnih priprema za takvo djelovanje", upozorio je Burns. Dodao je i da svi kreatori političkog života Putina također moraju vrlo izravno upozoriti na ozbiljne posljedice koje bi proizašle iz bilo kakve uporabe nuklearnog oružja.

Za razliku od aktualnoga šefa CIA-e, bivši agent ove američke sigurnosne agencije tvrdi da su šanse da Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje u ukrajinskome ratu sve veće. Robert Baer, bivši CIA-in operativac, u nastupu za CNN je zaključio da su šanse za deeskalaciju odnosa s Rusijom trenutno jako blizu nuli. Razlozi tome su što Putin gubi predsjednički kredibilitet zajedno s gubicima zauzetog teritorija u Ukrajini i šanse da će upotrijebiti nešto tako radikalno kao što je nuklearno oružje, barem taktičko, rastu iz dana u dan – procjenjuje bivši agent Baer.

image

Šef CIA-e

Brendan Smialowski/Afp
18. travanj 2024 11:48