StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠAPICE UTJEHE

Sasvim neočekivano, ukrajinski vojnici na ratištu su dobili nježnu podršku: šire se dirljive snimke, neke mace bi trebale biti proglašene ratnim junacima

Piše Marija Vuković
31. ožujka 2022. - 14:16

Egipćani su ih obožavali i smatrali utjelovljenjem božice Bast, u islamskim državama su zbog samostalnog održavanje higijene bile jedine životinje kojima je dozvoljen ulazaka u džamiju, a sada u Ukrajini sudjeluju u borbama protiv ruske invazije, prenosi Slobodna.

Dobro, istini za volju, mačke nisu stvarno sudionice bitaka i ne brinu o tome hoće li ili neće pasti neki od gradova, ali zato vojnicima koji to stvarno rade donose osmijeh na lice. 

Potvrđuje to i velika količina videa, fotografija i općenito sadržaja koji kola društvenim mrežama, a stiže iz ratom pogođene države.

Oni šaljiviji osmislili su i kreativne opise, a oni manje spretni s riječima zadovoljili su se time da će samo vizual omiljene životinje pokazati kako ni u ovim, za Ukrajinu najtežim, trenucima ipak ima razloga za dobru volju.

Dok Ukrajina ulazi u drugi mjesec svakodnevne borbe, ovakvi isječci iz života vojnika sigurno im barem malo pružaju utjehu i olakšanje tako da ih prisjete ljubimaca koji ih čekaju kod kuće ili činjenice da i u jeku rata postoji malo nježnosti.

Primjerice, račun Feline Defense Force redovito objavljuje fotografije koje, kako kažu, prikazuju "ukrajinske mačke koje svojim ljudima pomažu u oslobođenju Ukrajine". 

Ruske vojnike pozivaju na borbu šapom o šapu, a često se našale i na račun toga da su zapravo one svoje ljudske kolege poslale na ratište. Ovi mačji generali na društvenim mrežama skupljaju velik broj lajkova i komentara, a spomenuti profil nije jedini koji se bavi sličnim šalama. 

Mačak Stepan, čiji Instagram račun Loveyoustepan ima 1,2 milijuna pratitelja, bio je prisiljen pobjeći sa svojim vlasnicom iz njihovog doma u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, kada je Rusija prošlog mjeseca počela granatirati grad. Ova ukrajinska mačka koja je postala viralna na TikToku pobjegla je u Francusku i prikupila 7000 funti za dobrotvorne organizacije koje pružaju pomoć životinjama zatečenim u sukobu.

Ljubav Ukrajinaca prema životinja dokazana je već nebrojeno puta, a dodatno je vidljiva i u ovim teškim trenucima. Iako se snimke većinom sada dijele kako bi popravile raspoloženje, postoje i one tužnije u kojima se vojnici i dežurne službe bore kako bi životinje ostale na životu. 

 

 

 

 

 

23. travanj 2024 12:35