StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa izrael ispaljeno 150 raketa

SAD pokušavaju odgoditi kopnenu ofenzivu na Gazu nakon oslobađanja dviju Amerikanki, danas summit o prekidu vatre u Egiptu

Piše dv
21. listopada 2023. - 13:35

Glasnogovornik IDF-a na press konferenciji objavio je informaciju da je u posljednja 24 sata 150 raketa ispaljenih od strane Hamasa i Islamskog džihada završilo u - Gazi.

- Njihove vlasitite rakete ubijaju nedužne civile. Ubijaju vlastite ljude jer su nesposobni.

U nastavku izlaganja rekao je da je humanitarna situacija u Gazi pod kontrolom, ali je ponovio apel palestinskim civilima da krenu prema jugu, jer će se izraelski napadi na Hamas na sjeveru zemlje pojačati.

- Ulazimo u novu fazu rata.

Što se tiče taoca, glasnogovornik je rekao da je u Gazi zatočeno 210 ljudi, donosi Jutarnji list

U međuvremenu, SAD i nekoliko europskih vlada potiho nagovaraju Izrael da odgodi kopnenu invaziju, piše The Times of Israel.

Zapadne vlade žele da Izrael odustane od napada nakon što je Hamas oslobodio dvije taokinje, jer vjeruju da bi upad u Gazu mogao uništiti napore da se osigura oslobađanje više talaca, rekao je visoki diplomatski dužnosnik.

Oni koji vrše pritisak na Izrael navodno imaju i svojih građana među nestalima. Vjeruju da je kopnena invazija vrlo vjerojatna i ne govore Izraelu da je uopće ne pokreće, već da je samo odgode zbog dodatnih diplomatskih napora koji se trenutno ulažu.

No nema stanke u bombardiranju Gaze nakon što je Hamas oslobodio dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan, a Egipat se priprema održati mirovni samit. Ukupno, ubijeno je više od 4500 osoba u Gazi i njih više od 1400 u Izraelu.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se na današnjem  mirovnom sumitu u Egiptu tražiti “međunarodni dogovor” o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći pojasu Gaze, izvještava N1

Ne zna se tko će sve prisustvovati na jednodnevnom samitu u Kairu, ali je egipatski provladin TV kanal Qahera News izvijestio da će u Kairo doći palestinski, jordanski i talijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guterres.

Sudjelovat će i šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata.

 

01. lipanj 2024 18:42