StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU lošem je stanju

Rusi objavili fotografije brutalno pretučenog Britanca uz podrugljivu poruku: ‘Slijedite njegov primjer, postanite aristokrati!‘

Piše dv
14. travnja 2022. - 19:36

Britanac ​Aiden Aslin kojeg su ruske snage zarobile dok se borio za Ukrajinu fotografiran je u zarobljeništvu, a njegovu je sliku podijelio proruski Telegram račun Narodne Republike, donosi Slobodna Dalmacija.

27-godišnjak, koji se od 2018. godine borio za ukrajinske marince​, prikazan je s posjekotinama na licu i s lisicama na zapešćima.

Velika posjekotina i crvena oznaka na čelu ukazuju na to da je udaren tupim predmetom, što bi mogao biti kundak puške.

Slika je podijeljena u 'tvitu' s Aslinova Twitter profila, koji ima oko 67 tisuća pratitelja.

"Upravo sam dobio ovo, izgleda da su se dočepali Aidena", stoji u tvitu.

Osvrćući se na njegove ozljede, dodaje se kako se čini da su ga njegovi otmičari "i pretukli".

Još jednu sliku Aslina s jasno vidljivom posjekotom na čelu podijelio je Telegram račun koji objavljuje propagandu koja podržava prorusku otcijepljenu Narodnu Republiku Donjeck.

"Evo pravog engleskog dječaka iz ukrajinske brigade marinaca, o kojem sam jučer pisao i koji je, kao i ostali, izabrao život i priliku da ponovno vidi kraljicu. Trebali biste slijediti njegov primjer, ostali ukrajinski vojnici. Postanite i vi aristokrati", stoji u podrugljivoj poruci.

image
Screenshot/Twitter

Nije poznato gdje ga drže, ali njegova bojna bila je prisiljena predati se ruskim snagama ranije ovog tjedna u opkoljenom gradu Mariupolju.

Brave Aiden iz Newarka u Nottinghamshireu, koji je služio u 39. brigadi ukrajinskih marinaca i prethodno se borio protiv ISIS-a u Siriji, rekao je da im nije preostala nijedna druga opcija.

Vjerojatno će ga ubojiti režim Vladimira Putina koristiti za propagandu, ali bi na kraju mogao biti pušten tijekom razmjene zarobljenika.

U razgovoru za The Sun, Aidenova baka Pam Hull rekla je da je bila "šokirana i vrlo uznemirena" kad je vidjela slike svog unuka.

Također je opovrgnula da je on "plaćenik" i rekla da je Ukrajina "njegova usvojena zemlja".

- On je u njihovoj vojsci već četiri godine i njegova je služba trebala završiti ove godine - rekla je baka.

Dodala je da se zaljubio u "Ukrajinku i da se trebaju vjenčati".

Njegovoj majci i cijeloj njegovoj obitelji jako je teško vidjeti ovakve slike i čuti laži koje o njemu govore. On je vrlo hrabar momak s dobrim srcem i svi smo jako ponosni na njega - poručila je Pam.

image
Screenshot

U zauzetom razgovoru prije nego što su on i njegova jedinica zarobljeni kao zarobljenici, Aiden je jednom prijatelju iz Ujedinjenog Kraljevstva rekao: "Prošlo je 48 dana. Dali smo sve od sebe u obrani Mariupolja, ali nemamo izbora nego se predati ruskim snagama".

- Nemamo hrane ni streljiva. Svima je bilo zadovoljstvo, nadam se da će ovaj rat uskoro završiti - dodao je.

U drugom pozivu prijatelju sa sjedištem u SAD-u rekao je da ga je ruski režim pokušavao uloviti od početka rata.

- Vjerojatno će me iskoristiti za propagandu - zaključio je Aiden.

U snimljenom razgovoru upitan je ima li civilnu odjeću da se uklopi kao humanitarni djelatnik.

- To smo već pokušali i nije išlo. Ionako me već traže. Pokušavam posljednja tri tjedna. Bit će to s****. Naš će zapovjednik uskoro razgovarati s Rusima. Doslovno smo ostali bez streljiva - odgovorio je tada.

Rusija je tvrdila da je u srijedu zarobila više od tisuću pripadnika Aslinove brigade.

​Ukrajina je u četvrtak priopćila da je trideset zarobljenika vraćeno u zemlju u sklopu najnovije razmjene zarobljenika s Rusijom, nakon naredbe predsjednika Volodimira Zelenskog.

Aiden, koji se na mreži zove i Cossack Gundi, podijelio je niz novosti s ukrajinskog fronta na svojim Twitter i Instagram računima.

Njegove internetske aktivnosti i antiruske objave privukle su prijetnje smrću od strane plaćenika krajnje desne Wagner grupe i učinili ga glavnom metom, upozorio je Aslinov prijatelj Brennan Phillips.

Phillips, 36-godišnji bivši američki vojnik, obučavao je Aslina za borbu protiv militanata Islamske države u Siriji 2015. godine.

- Zabrinut sam da će biti mučen, zabrinut sam da će biti ubijen... Da će to iskriviti kao da je strani plaćenik ili dio paravojne organizacije. Pronaći će izgovor za zlostavljanje. To je ono što me najviše brine - rekao je Phillips za 'The Times'.

Nakon njegova zarobljavanja, Aslinova zaručnica je na Facebooku objavila: "Moj ratniče svjetla, ratniče dobra! Sigurno ćeš se vratiti. Jer svjetlo uvijek pobjeđuje tamu. A noć je uvijek najmračnija pred zoru".

Vjeruje se da se Aslin borio zajedno s još dvojicom britanskih državljana u svojoj jedinici, od kojih je jedan bivši vojnik Shaun Pinner.

Ranije ovog mjeseca, prokremaljski Telegram račun tvrdio je da je fotokopija putovnice koja pripada 48-godišnjem Pinneru pronađena među ostacima "nekih uništenih nacista".

No, nekoliko dana kasnije, Aslin je inzistirao na tome da je Pinner još živ, poručivši kako "Rusi puno lažu."

Aslin je prethodno putovao u Siriju kako bi se borio zajedno s kurdskim oružanim snagama protiv Islamske države između 2015. i 2016. godine.

U videu snimljenom prije ruske invazije u veljači, rekao je da se pridružio ukrajinskim marincima jer neće "sjediti i žaliti se na sve, nego će otići učiniti nešto po tom pitanju".

26. travanj 2024 20:36