StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘STJERAN U KUT‘

‘Putina je zatekla snaga ukrajinskog otpora. Frustriran je, ima neobične izljeve bijesa, sad je još opasniji‘

Piše jl
1. ožujka 2022. - 10:54

SAD ima prilično uvjerljive obavještajne podatke prema kojima Putin ima izljeve bijesa na ljude iz najužeg kruga zbog stanja vojne kampanje

Američke obavještajne agencije utvrdile su da je ruski predsjednik Vladimir Putin sve više frustriran svojim vojnim nastojanjima u Ukrajini i možda jedinu opciju vidi u udvostručenju nasilja, rekli su za NBC News sadašnji i bivši američki dužnosnici upoznati s problematikom, piše Jutarnji list.

Dok se rusko gospodarstvo urušava pod dosad nezabilježenim globalnim sankcijama, a njegova navodno superiorna vojna sila izgleda posve zakočena, Putin se ljutito obrušio na podređene, iako je i dalje uglavnom izoliran od hodnika Kremlja, dijelom zbog zabrinutosti oko covida-19, kažu izvori.

"Ovdje govorimo o nekome koga je očito zatekla snaga ukrajinskog otpora", rekao je za MSNBC senator Mark Warner, inače predsjednik Obavještajnog odbora. "Izolirao se. Nije bio puno u Kremlju... Imaš sve manje ulaznih informacija, a te informacije dolaze od ulizica", dodao je.

"Zabrinut sam da je stjeran u kut. Zabrinut sam da nema očite izlazne varijante".

Zapadne obavještajne agencije trenutačno imaju mogućnosti pratiti Putinove akcije i pomno prate njegove poteze kako bi uočili bilo kakve značajne promjene u ponašanju, izjavilo je više sadašnjih i bivših dužnosnika. Četiri američka dužnosnika rekla su kako nema obavještajnih podataka koji bi ukazivali na to da je psihički nestabilan, ali kažu da pokazuje drugačiji obrazac ponašanja nego prije.

'Izolacija je velik problem'

SAD ima prilično uvjerljive obavještajne podatke koji govore da je Putin frustriran te da ima neobične izljeve bijesa na ljude iz svojeg najužeg kruga zbog stanja ruske vojne kampanje i osuda njegovih postupaka diljem svijeta, rekli su jedan bivši i dva sadašnja američka dužnosnika upoznata s obavještajnim podacima.

To je neobično, kažu, jer Putin - bivši obavještajac - obično drži pod kontrolom svoje emocije.

"On više nije isti onaj hladnokrvni diktator koji gleda bistrim očima kao 2008. godine", rekao je bivši direktor CIA-e John Brennan.

Jedan zapadni diplomat kaže kako se čini da je Putin sve više izoliran i dezinformiran.

"Glavna briga su nam informacije koje dobiva i koliko je izoliran. Izolacija je zaista velik problem", kaže taj diplomat. "Ne vjerujemo da ima realno razumijevanje onoga što se događa".

Senator Marco Rubio, član Obavještajnog odbora, napisao je na Twitteru da je "stari Putin bio hladnokrvan, ali proračunat ubojica. Ovaj novi Putin je još opasniji".

Warner, koji, kao i Rubio, prima posebne informacije od CIA-e, rekao je kako je i dalje zabrinut zbog masivnog kibernetičkog napada na Ukrajinu. Rubio je tu zabrinutost izrazio i na Twitteru, prilično grubim jezikom.

"OPASNOST", tweetao je Rubio. "Putinov legitimitet izgrađen na imidžu snažnog vođe koji je vratio Rusiju na mjesto supersile nakon katastrofa 90-ih. Sada je gospodarstvo u rasulu i vojska je ponižena, a njegovi jedini alati za ponovno uspostavljanje ravnoteže moći sa Zapadom su kibernetički prostor i nuklearne bombe", napisao je Rubio.

Brennan kaže da dijeli te brige. Na temelju objavljivanja točnih obavještajnih podataka koji su predviđali Putinove poteze prije invazije, Brennan je rekao kako vjeruje da američke i zapadne obavještajne agencije imaju dobar uvid u procese donošenja njegovih odluka.

"Ovo je bila loša, loša i pogrešna Putinova procjena", rekao je Brennan. "Nikad se prije nije suočio s nečim ovakvim. Siguran sam da se obrušava na savjetnike, ministre i druge - možda je sada u emocionalnom vrtlogu. Ima dva 'crna oka', krvav nos i niz udaraca. Osakaćen je na bojnom i financijskom planu i nema dobrih opcija".

'Najgore je pred nama'

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, pak, odbio je komentirati bilo što u vezi ove tematike.

Osim teškog granatiranja oko ukrajinskog grada Harkova, ruske snage dosad nisu pokrenule onu vrstu koncentrirane kampanje topništva i bombardiranja kakvu su koristile u prethodnim vojnim akcijama, kaže Michael Kofman, analitičar sigurnosnog think tanka CNA. Ruska vojska je "u prvom redu topnička vojska i koristila je samo dio svojih topničkih mogućnosti u ovom ratu do sada", napisao je Kofman na Twitteru.

"Nažalost, očekujem da je najgore tek pred nama, a ovaj bi rat mogao postati još puno ružniji", rekao je.

image
Rat u Ukrajini
Sergey Bobok/afp

Condoleezza Rice, koja se nekoliko puta sastala s Putinom kao državna tajnica u administraciji predsjednika Georgea W. Busha, rekla je u nedjelju za Fox News kako i ona vidi drugačijeg Putina. Uvijek je bio "proračunat i hladan" bivši operativac KGB-a, rekla je, ali danas se čini nestabilan.

"Na djelu je sve dublje obmanjujuće prikazivanje povijesti", kaže. "Uvijek je na djelu bila svojevrsna viktimologija onoga što se dogodilo, ali sada se vraća na okrivljavanje Lenjina za osnivanje Kijeva u Ukrajini. Dakle, on se ulazi u nešto što ja osobno nisam prije vidjela".

Senatorica Jeanne Shaheen, članica Odbora za vanjske poslove, rekla je da će Putina "teške pogrešne procjene skupo koštati", dodajući kako je "postao politički parija onima za koje je glupo vjerovao da će podržavati njegovu ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu".

Ima bojazni da bi Putin mogao narediti svojoj vojsci da upotrijebi grubu silu za zauzimanje Kijeva i drugih gradova korištenjem neselektivnog bombardiranja i granatiranja civilnih područja. To je bio pristup Rusije u ratu u Siriji, gdje je podržavala borce koje je podržavao Iran i trupe sirijskog režima, te u Drugom čečenskom ratu 1999. i 2000. godine.

'Srednjovjekovna opsada Kijeva'

U Čečeniji je nekoliko tisuća civila ubijeno kada su ruske snage opkolile glavni grad Grozni. Skupine za ljudska prava optužile su Rusiju za ratne zločine i ciljanje civila u Siriji i Čečeniji.

Kada se 2000. kandidirao za predsjednika i pobijedio, Putin je zagovarao rat u Čečeniji, prikazujući sebe kao vođu koji može uspostaviti red i skršiti nemire.

"Sljedeća faza može biti taktika 'spaljene zemlje' koju smo vidjeli u Čečeniji i Siriji, što bi značilo mnogo više smrti i razaranja", kaže Alexander Vershbow, bivši veleposlanik u Rusiji, koji je bio zamjenik glavnog tajnika NATO-a od 2012. do 2016. godine, a sada je istaknuti član Atlantskog vijeća. "Mislim da nemaju previše skrupula kada je ovo u pitanju".

Rubio je, pak, u ponedjeljak na Twitteru objavio kako postoje "sve snažniji znakovi da je Putin naredio srednjovjekovnu opsadu Kijeva", za koju kaže da će uključivati ​​prekid opskrbe hranom, gorivom i električnom energijom, piše Jutarnji list.

"Moramo početi razmišljati o tome što možemo i što smo spremni učiniti da spriječimo takav barbarski zločin", dodao je Rubio.

19. travanj 2024 10:52