StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPSEŽNA ANALIZA METEOROLOGA

Proljetne temperature bile su među najvišima u povijesti mjerenja, a po svemu sudeći čeka nas pakleno ljeto

Piše A.Ke.
2. lipnja 2024. - 12:06

U očekivanju skore službene ocjene klimatologa DHMZ-a već sad se može gotovo pa tvrditi kako je srednja proljetna temperatura zraka diljem Hrvatske bila među najvišim u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a čak i rekordno visoka, i to ne samo od sredine prošlog stoljeća, kao primjerice na Zavižanu i u zagrebačkom Maksimiru, nego i u Osijeku, gdje proljetna mjerenja postoje još od 1900. godine, piše HRT.

Pritom je ukupna proljetna količina oborine bila kojekakva - na istoku i jugu Hrvatske većinom manja od prosječne, a veća u mnogim mjestima zapadnih kopnenih krajeva i sjevernog dijela Jadrana, gdje je nakon ožujka, ekstrema ponegdje bilo i u svibnju, primjerice u Krku, gdje je zabilježena ne samo nova rekordna dnevna količina oborine za svibanj (168 mm), nego i ekstremna ukupna mjesečna količina oborine - 275,3 mm, barem prema trenutačno još neslužbenim podacima.

Osim tih ekstrema, valja spomenuti ponavljanje i onog s kraja travnja - srednja temperatura zraka i najnovijih posljednjih 12 mjeseci, od lipnja 2023. do svibnja 2024., nikad u povijesti mjerenja nije bila tako visoka kao sada!?

Evo i detaljnije analize koju je za emisiju "Klimatski izazov" Prvog programa Hrvatskog radija pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostički sustav DHMZ-a:

"Klimatološki gledano - proljeće je završilo. I po vremenu - bilo je pravo proljetno, pri čemu su prva i druga polovina proljeća gotovo pa zamijenile uloge.

Naime, tijekom ožujka i u prvom dijelu travnja vrijeme je u našoj zemlji obilježila iznadprosječna toplina. Temperatura zraka bila je primjerenija kraju proljeća, a ne njegovom početku, pa je bilo dana s pravom ljetnom toplinom, čak i vrućinom. No, pritom je bilo i dosta oborine, posebice tijekom ožujka, koji je stoga dobio klimatološku ocjenu "normalno" i "kišno", u nekim krajevima i "vrlo kišno". A prema temperaturi - "vrlo toplo", na istoku i "ekstremno toplo", iako su se događali i hladni prodori, čak i uz mjestimičan snijeg. No nije ih bilo puno. I nekima možda najzanimljivije - izostale su poznate "marčane" bure.

Nakon iznimne, čak i ekstremne topline prvog dijela travnja, uslijedilo je hladnije razdoblje. Nažalost, na kopnu i kasni travanjski jutarnji mrazovi, koji su uzrokovali štetu na biljnim kulturama. Osim hladnoće, drugi dio mjeseca imao je i puno manje sunčanih sati, uz izražene kišne epizode, ali nedovoljne za ocjenu veću od "normalno". Dapače, prevladavalo je "sušno", u Dalmaciji i "vrlo sušno", ponegdje čak i "ekstremno". Po temperaturi pak - "toplo" i "vrlo toplo".

U svibnju je nastavljen trend promjenjivog vremena s temperaturom oko prosječne ili malo višom, uz relativno čestu kišu, osobito u unutrašnjosti ponegdje i zamjetno obilniju od prosječne. Manjak kiše u odnosu na prosjek, i to izraženiji, opet je zabilježen u Dalmaciji, donosi HRT.

 

 

27. lipanj 2024 12:31