StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI

Procurila snimka udara: Nova ruska korveta trebala je isploviti, a onda se ‘pola broda‘ razletjelo u komade!

Piše DV
7. studenog 2023. - 10:54

Nakon što su Ukrajinci tijekom vikenda projektilima Scalp pogodili novi brod ruske mornarice u gradu Kerču na poluotoku Krimu, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, Anton Geraščenko, objavio je snimku trenutka eksplozije, ali i fotografiju teško oštećenog broda snimljenu nakon udara.

- Pojavila se snimka i fotografija na kojima se navodno vidi trenutak pogotka ruskog broda Askold i šteta na njemu. Taj bi brod mogao nositi do osam krstarećih projektila Kalibr, napisao je Geraščenko.

Riječ o brodu Askold, korveti klase Karakurt, a koji je uskoro trebao ići u operativnu službu. Po svemu sudeći, sad će ići samo u rezalište, donosi Jutarnji list

U nedjelju je prvo ukrajinski general pukovnik Mikola Oleščuk na svom Telegram kanalu objavio snimku napada na brodogradilište Zalij u Kerču, na krajnjem istoku poluotoka. Iz te se snimke tada nije moglo utvrditi je li brod doista pogođen.

Ruski mediji također su izvijestili o napadu, prenoseći informacije dobivene od ministarstva obrane u Moskvi.

Od 15 raketa usmjerenih na tu lokaciju, njih 13 je oboreno protuzračnom obranom, prenijela je ruska novinska agencija Interfax i dodala da je rusko ministarstvo potvrdilo oštećenje jednog broda.

Brodogradilište Zalij jedno je od najvećih u istočnoj Europi. Pod sankcijama je zapadnih država. Oleščuk tvrdi da je brod trebao biti poslan na Crno more kako bi ispaljivao krstareće rakete na ukrajinski teritorij.

Na Telegramu je napisao kako je ruska mornarica "skalpirana", što je očita referenca na rakete Scalp koje je Ukrajini dala Francuska.

02. svibanj 2024 12:15