StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNE PROPUSTITE U NOVOM BROJU DUBROVAČKOG VJESNIKA

Poseban prilog na hrvatskom i engleskom jeziku - 10 GODINA UNESCO-ove ZAŠTITE FESTE SVETOG VLAHA 

Piše DV
1. veljače 2019. - 11:13
U novom broju Dubrovačkog vjesnika poklanjamo poseban prilog na hrvatskom i engleskom jeziku povodom 10. obljetnice UNESCO-ove zaštite Feste svetog Vlaha kao svjetske nematerijalne kulturne baštine.

O značaju UNESCO-ove odluke te o samoj Festi govore gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, bivši dubrovački biskup a sadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, rektor crkve svetog Vlaha don Toma Lučić te povjesničar Vinicije B. Lupis, ovogodišnji festanjuli Ivo Lončarica i Pero Butjer dok su se festanjuli Jakša Margaretić i Nikola Kristović prisjetili 2010. godine i prve feste nakon UNESCO-ove odluke o zaštiti krajem rujna 2009. godine.

Posjetili smo obitelji Iva Klaića u  Konavlima i Marina Srijense u Župi dubrovačkoj te provjerili kako teku pripreme za dolazak na Festu u Grad. Razgovarali smo s  župnikom fra Ivanom Borasom te festanjulima Markom Smrdeljom i Petrom Matićem o proslavi svetog Vlaha u  Dubrovačkom  primorju.  Kako se štuje dubrovački nebeski zaštitnik u Stonu rekli su nam župnik don Miljenko Babaić i ovogodišnji festanjuli Lukša  Rozić i Nikša  Gate.

Uspeli smo se i na Brgat gdje obitelj Paska  Nadramije već desetljećima uzgaja bijele golubice koje će na Kandeloru kao simbol mira poletjeti iz biskupovih ruku pred crkvom svetog Vlaha.
01. srpanj 2024 12:03