StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRA VIJEST|

POMOĆ GRAĐANIMA Na tri mjeseca odgađaju se gotovo sve ovrhe!

Piše DV
4. travnja 2020. - 07:21
U Hrvatskoj će se na tri mjeseca obustaviti provođenje svih ovrha, već pokrenutih i mogućih novih, od ovrha na novčanim sredstvima, kao što su bankarske ovrhe zbog kreditnih obveza, do ovrha vezanih za iseljenja iz nekretnina, doznali smo u Vladi.
Pritom su nam iz Ministarstva pravosuđa službeno kazali kako je "Ministarstvo izdalo preporuke pravosudnom sustavu da sudovi nastave s radom na neodgodivim hitnim predmetima kao što su zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima, a da se odgode svi drugi postupci koji ne zahtijevaju takvu hitnost, posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine".
Kako smo uspjeli doznati, kada je riječ o ovrhama na novčanim sredstvima, od odgode provođenja ovrhe bit će, u skladu s prethodno navedenom uputom za rad sudova, izuzete ovrhe zbog alimentacije, plaće i otpremnine, kao i ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka.
Svi potrebni zakonski akti bit će u Vladinoj i saborskoj proceduri već idućeg tjedna, a na temelju navedene preporuke Ministarstva financija Financijska agencija je privremeno odgodila i sve elektroničke javne dražbe.
Također, rečeno nam je u Ministarstvu pravosuđa, Hrvatska javno bilježnička komora dala je upute javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju (zbog eventualnih zastarnih rokova) i preporučila izdavanje rješenja o ovrsi (radi poštovanja zakonskih rokova), ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa, odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu.
Dakle, ako Fina i zaprimi zahtjev za ovrhu neće ga provoditi dok ne prođe rok od tri mjeseca, kao što će zastati s provođenjem trenutačnih ovrha,donosi Slobodna Dalmacija.
16. travanj 2024 19:49