StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučne snimke

Pogledajte kako ruska službenica za mobilizaciju viče na muškarce koji ne žele ići u rat: ‘Zašto bismo išli? Jesmo li potlačeni? Nismo! Ne želimo ići!‘

Piše A.B.K./sd
23. rujna 2022. - 08:33

U moru snimaka koje pokazuju kako se Rusi bune zbog mobilizacije i pronalaze svakojake način da je izbjegnu, pa čak namjerno lome noge i ruke, pojavila se i ova na kojoj se vojni obveznici svađaju sa Putinovom službenicom za mobilizaciju, donosi Slobodna Dalmacija.

Video prikazuje grupu muškaraca u Dagestanu, republici na sjeveru Kavkaza koja je dio Ruske Federacije, kako se prepiru sa službenicom za novačenje koja im objašnjava da moraju ići u rat jer se tu radi o njihovoj i budućnosti zemlje. Žena govori o tome kako se njen djed borio u Drugom svjetskom ratu i kako se sad oni također moraju ići boriti. Oni joj odgovaraju da ovo nije rat, već politički rat.

„Boriti se za budućnost? Pa mi jedva imamo sadašnjost”, ljutito govori jedan muškarac  

Drugi kaže: "Jesmo li sada potlačeni?"

Žena odgovara: "Pa, naravno da ne"

On pita dalje: "Zašto bismo onda išli u rat?"

Treći dobacuje: "To je samo politika, to nije rat!“

Ona se ljuti i viče: "Jeste li normalni? Što vi to govorite?" 

Na društvenim mrežama objavljen je niz videozapisa koji prikazuje muškarce iz raznih dijelova Rusije koji se ukrcavaju u autobuse koji će ih odvesti do zapovjednih centara vojske. Ispraćaju ih članovi obitelji, a na snimcima se mogu vidjeti žene koje plaču za njima. Jedan takav video dolazi iz južnojakutskog grada Nerjungrija u kojem dijete plače za ocem.

Na snimci se vidi skupina mobiliziranih Rusa iz mjesta Stari Oskol, koje se nalazi u pokrajini Belgorod, kako odlaze u službu. Može se čuti dijete jednog od muškaraca kako viče: "Tata, zbogom. Molim te, vrati se!“

Nakon toga, dijete nastavlja neutješno plakati, dok njegov otac polako odlazi, izgubljen u skupini muškaraca od kojih se mnogi neće vratiti kući.

Istovremeno dok mobilizira muškarce, Rusija je danas počela provoditi referendum u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, regiji Herson te Zaporižju, o pripajanju Rusiji.

24. travanj 2024 13:35