StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDubrovačko nasljeđe

Po ‘Lex Vlahušiću‘ Bojan Ivošević i s potvrđenom optužnicom može se kandidirati za dogradonačelnika Splita

Piše dv
3. svibnja 2022. - 13:50

Potvrđena optužnica protiv Bojana Ivoševića zbog prijetnji urednici i novinarkama "Slobodne Dalmacije" ne sprječava ga da se na predstojećim lokalnim izborima kandidira za zamjenika gradonačelnika.

Naime, sukladno Zakonu o lokalnim izborima, birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihova zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom presudom osuđene za kazneno djelo na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

No, prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi, Ivošević ne bi mogao biti zaposlen u javnoj službi jer se protiv njega vodi kazneni postupak. 

Dakle, ovdje svjedočimo teškom apsurdu - osoba koja se kandidira da vodi grad ili županiju može imati potvrđenu optužnicu, a protiv nekoga tko se natječe za posao u javnoj službi za radno mjesto, primjerice, referenta, ne smije se voditi kazneni postupak ili  tko je pravomoćno osuđen za kazneno djelo.

image

Bojan Ivošević

Nikola Vilić/ Cropix

Navedena zabrana kandidiranja ne odnosi se na osobe koje su pravomoćnom sudskom presudom osuđene za kaznena djela počinjena iz nehaja na kaznu zatvora ako im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Dakle, kod Ivoševića se radi o potvrdi optužnice, a ne o osuđujućoj presudi u slučaju koje njegova kandidatura ne bi bila moguća.

Oko ovog dijela zakona vodili su se još 2016. prijepori u Saboru, kada je dobio kolokvijalni naziv "lex Vlahušić".

Tada su zastupnici Mosta predlagali izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima. Prema tom prijedlogu osobe koje su počinile teška kaznena djela ne mogu biti kandidirane na izborne liste od stranaka.

Točnije, prema prijedlogu zakona pravomoćno osuđenima slijede dodatne restrikcije kada je kandidiranje u pitanju.

Ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima zatražio je tadašnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji se nije mogao kandidirati za gradonačelnika jer je bio pravomoćno osuđen u aferi Šipan.

No, Ustavni sud je u travnju 2017. godine odbacio njegov prijedlog za ocjenu ustavnosti. 

04. srpanj 2024 12:01