StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE |

PLENKOVIĆ POTVRDIO Najveći broj zaraženih dolazi iz četiri jadranske županije pa ćemo u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere

Piše Dv
22. srpnja 2021. - 10:42

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade govorio je o stanju s pandemijom koronavirusa.

- Nakon jako dobrih devet tjedana, u posljednja tri tjedna smo imali stagnaciju novih slučajeva, a sada imamo prvi put jedan osjetniji porast. Moramo biti oprezni. Uočljivo je da najveći broj zaraženih dolazi iz četiri jadranske županije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se ograničilo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti. Postoji odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Mislim da će ova odluka Stožera smanjiti nedorečenosti kod odluka lokalnih i županijski stožera koje su nekad kontradiktorne. Vidimo da nekad ima situacija gdje postoje kontradiktorni stavovi tako da mislim da ćemo smanjiti marginu nesporazuma pri odobravanju nekih događanja, rekao je Plenković, preno Jutarnji.

Još jednom je iskoristio priliku i pozvao sve koji to nisu da se cijepe.

- Što se tiče cijepljenja, s jučerašnjim danom 1,6 milijuna građana cijepljeno je prvom dozom, bližimo se broju od 46% odraslih cijepljenih. Pozivam sve koji dvoje da poklone povjerenje struci, medicini, da donesu odluku da se cijepe. Cjepiva ima u izobilju. Svi iz BiH koji dolaze u Hrvatskoj na ljetovanje mogu se besplatno cijepiti, bio on Hrvat, Bošnjak ili Musliman. Pozivam prijatelje da iskoriste mogućnost koju smo dali na raspolaganje, rekao je.

Potom je spomenuo brojke procijepljenosti među hospitaliziranima u zadnje vrijeme.

- Od 100% hospitaliziranih njih 94% nije bilo cijepljeno. Taj podatak je važan. Svatko tko odabere da ne bude cijepljen, stavlja sebe u rizik. Razumijem da smo svi skupa malo umorni od virusa, pandemije, mjera i drukčijeg načina života, ali bitno je da sada jednom dozom samodiscipline, paženja i uvažavanja glavnog mjerila, a to je fizička distanca, prođemo ljeto sa što više turista, a što manje zaraza. Molim sve da pomognu u postizanju tog cilja koji je jako važan, cijepimo se sad, ne čekajmo jesen da budemo spremni za eventualni proboj četvrtog vala, rekao je.

Plenković je u uvodnom govoruu podsjetio i na podršku Vlade koju su dali projektu "DONES" u koji je uključen Institut Ruđer Bošković, a koji se realizira na razini EU. Riječ je o projektu za razvoj fuzijske energije u čijoj je realizaciji Hrvatska, uz Španjolsku, glavni partner. "To nam daje prostor da sudjelujemo u projektu budućnosti", naveo je.

Talijanskoj Uniji čestitao je na 30. godišnjici osnutka, a komentirao je i izvješće o vladavini prava Europske komisije. Plenković je rekao kako smatraju da je izvješće odmjereno i da u velikoj mjeri daje vrlo korektan prikaz stanja u području vladavine prava i prepoznaju se određeni nedostaci, ali i napredak u nizu područja, piše Jutarnji.

"Vlada će temeljito proučiti ovo izvješće i služit će nam kao svojevrsni korektiv u mjerama koje poduzima", poručio je.

Premijer je također podsjetio kako će preksutra biti točno godinu dana od njihove prve sjednice Vlade u drugom mandatu.

23. svibanj 2024 18:15