Zemlja osebujnih okusa i kulinarske izvrsnosti, Hrvatska je odavno prepoznata kao središte gastronomije u Europi. Uz mnoga regionalna jela i povijesne recepte koji privlače vjerne gurmane iz Sjedinjenih Država i Kanade, Hrvatska je nedavno primila još jedan restoran pod Michelinovim vodičem na svom popisu, a sada se može pohvaliti s 11 od ovih prestižnih nagrada. Korak, restoran od farme do stola smješten u prekrasnoj i velikoj vinariji u regiji Jastrebarsko, poslužuje izvrsnu kuhinju pripremljenu od namirnica uzgojenih u dva vrta restorana ili nabavljenih od provjerenih lokalnih proizvođača.
Za one koji putuju u zemlju samo zbog bogatih, jedinstvenih okusa i okusa jedinstvenih sastojaka, ovdje je popis vrhunskih jela u kojima možete uživati u vodećim hrvatskim regijama:
Komiška pogača
"Hrvatska focaccia" mogla bi se pronaći na šarmantnom otoku Visu, mjestu koje je dugo povezano s ribarskom tradicijom. Istoimeni krepki, slani somun koji ćete tamo pronaći napravljen je od dizanog tijesta punjenog lukom, svježim rajčicama ili cijelim pelatima, morskom ribom poput inćuna, srdelom, ali i kaparima. Tako dobra i izdašna za jesti kao samostalan obrok ili u kombinaciji s ukusnom čašom domaćeg vina, komiški somun uspomena je koja će ostati dugo nakon obroka.
Soparnik
Često najskromnija jela imaju najveći značaj. Nađete li se u Poljičkoj Republici, istočno od grada Splita, učinite si uslugu i kušajte onu nevinu pitu od tankog tijesta zvanu Soparnik. Ovaj povijesni recept uvršten je u registar predmeta zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Obično napravljen od najjednostavnijih sastojaka, Soparnik ilustrira rustikalnu ljepotu hrvatske kulinarske kulture i često se koristi kao posno jelo te se poslužuje za velike vjerske blagdane.
Štrukli
Može li desert imati svestranost odličnog okusa i pečen ili kuhan? Tradicionalni specijalitet Hrvatskog zagorja, štrukli se rade od tijesta punjenog kravljim sirom i preliveni vrhnjem. U tom smislu jedna je od najlakših i najukusnijih autohtonih hrvatskih slastica za napraviti i uvijek se priprema od namirnica koje su lako dostupne u svakom kućanstvu. Najbolje ga je jesti samog ili uz juhu.
Sinjski Arambašići
Ovi kolutići kupusa ili listova kiselog kupusa najbolje se sljubljuju uz čašu vina i nadjeveni mješavinom mlade junetine i svinjetine. Najbolje su kad je meso sitno nasjeckano. Tradicionalno jelo iz Sinja u Dalmaciji, Sinjski arambašići nalaze se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj.
Na Forbesu su objavili i nekoliko značajnih kulinarskih događaja u Hrvatskoj među kojima je Good Food Festival koji se od 9. do 22. listopada održava u Dubrovniku.