StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDa se smrzneš

Ovaj grad posegnuo je za radikalnim mjerama za uštedu energije: službenicima će pečatiti klima uređaje, a sportašima su zabranjeni večernji treninzi. I to nije sve

Piše dv
18. rujna 2022. - 21:28

Mnoge države, jedinice lokalne samouprave i građani posegnuli su za mejrema uštede električne energije. Ili o njima razmišljaju. Neke su blaže, a neke su poprilično radikalne, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ipak od svih njih, reklo bi se, odskače odluka Gradske uprave Zaječar koju vodi Boško Ničić, ekonomist po struci.

U tome gradu u Srbiji, poznatome po proizvodnji kristala, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava te osnovnim i srednjim školama izrečene su mjere uštede električne i toplinske energije. One predviđaju plombiranje klima uređaja, kao i zabranu korištenja grijaćih tijela, štednjaka, pa čak i aparata za kavu. Gradska uprava u Zaječaru donijela je te mjere zbog poskupljenja električne energije na regionalnim tržištima i nedostatka vlastite električne energije, izvještava Glas Zaječara, a prenose Beta i Politika.

image

Sve grijalice bit će pospremljene na hladno i tamno mjesto (ilustracija)

Darko Tomaš/Cropix

Osim toga propisuje se smanjenje javne rasvjete na ulicama i trgovima tako da svaka treća žarulja bude ugašena, i to zato da bi se osigurala minimalna razina sigurnosti.

Odzvonilo tamnim zavjesama

Otkazuju se svi večernji treninzi sportskih ekipa koji se održavaju u sportskim i školskim dvoranama nakon 19 sati, dok se do 19 sati može trenirati samo 50 posto postavljene rasvjete. Naloženo je da se do 15. listopada u ovim objektima, gdje to nije učinjeno, obične žarulje zamijene LED rasvjetom.

Pročelnici gradskih uprava, pročelnici odjela, direktori javnih poduzeća, ustanova, osnovnih i srednjih škola dužni su uvesti mjere štednje.

Također je naloženo da se radni prostori i hodnici prilagode tako da se potrošnja električne energije svede na najmanju moguću mjeru, te da se nakon završetka radnog vremena obavezno ugasi svjetlo, kao i računala, osim onih koja snimaju video nadzor.

image

Svi klima uređaji bit će zapečaćeni do daljnjega (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Neće biti dopuštena uporaba rasvjete u unutarnjim prostorijama i uredima javnih zgrada u razdoblju kada ima dovoljno dnevnog svjetla, potrebno je da se ne postavljaju tamne zavjese i predmeti koji zaklanjaju prirodnu svjetlost s prozora, rolete ne smiju biti spuštene tijekom dana, a radne stolove treba postaviti tako da zaposlenici mogu koristiti dnevno svjetlo.

Iz gradske uprave poručuju da će se nepoštivanje ovih mjera smatrati težom povredom radne obveze, prenosi Politika.

Za Zaječar će ovo nedvojbeno biti jedna hladna zima. Tko prezimi, pričat će.

image

Svaka treća svjetiljka javne rasvjete će se gasiti, i to zbog sigurnosti, inače bi bila svaka druga (ilustracija)

Mario Todorić/Cropix
05. srpanj 2024 11:21