StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVO ISTRAŽIVANJE

Oprez! Namirnice koje svakodnevno kupujemo povećavaju rizik od raka: ove su najopasnije

Piše MOZAIK SD
15. veljače 2023. - 14:39

Novo istraživanje koje su financirali Cancer Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka sugerira da bi mogla postojati veza između industrijski prerađene hrane i povećanog rizika od raznih vrsta raka.

Tim s Imperial Collegea u Londonu, procijenio je da se poveznica ne može dokazati jer se temelji na promatranjima, odnosno da su se ljudi prisjetili što su jeli.

Međutim, rekli su da ljudi u Velikoj Britaniji, gdje je istraživanje provedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na naljepnice upozorenja na prednjoj strani pakiranja. Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kad kuhaju kod kuće.

Ovi aditivi mogu uključivati ​​kemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse za produljenje roka trajanja. Prerađena hrana koja se najčešće jede u Ujedinjenom Kraljevstvu je kruh iz trgovine, gotova jela, razne žitarice za doručak, prerađeno meso, slatkiši i keksi, peciva i kolači iz trgovine, piše b92.

Istraživanja su pokazala da je veća konzumacija industrijski prerađene hrane povezana s većim rizikom od razvoja raka općenito, a posebno raka jajnika i mozga. Također se povezuje s povećanim rizikom od umiranja od raka, osobito raka jajnika i dojke. Znanstvenici su otkrili da za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj prehrani, postoji dva posto veći ukupni rizik od raka, te 19 posto veći rizik od raka jajnika. Dakle, kao primjer, ako je netko imao nula UPF-ova u svojoj prehrani, njihov rizik se povećavao za svakih 10 posto povećanja potrošnje. Svako povećanje od 10 posto bilo je povezano sa 6 posto povećanim rizikom od smrti od raka, 16 posto povećanim rizikom od raka dojke i 30 posto povećanim rizikom od raka jajnika.

Dr Eszter Vamos, glavna autorica istraživanja, rekla je:

"Ovo istraživanje pridodaje sve većem broju dokaza da ultraprerađena hrana vjerojatno ima negativne učinke na naše zdravlje, uključujući rizik od raka. S obzirom na visoke razine konzumacije među odraslima i djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu, to ima važne implikacije za zdravlje u budućnosti", rekao je dr. Vamos i dodao:

"Iako naše istraživanje ne može dokazati uzročnost, drugi dostupni dokazi upućuju na to da smanjenje ultraprerađene hrane u našoj prehrani može pružiti važne zdravstvene prednosti."

Dodala je da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi i razumjele najbolje javnozdravstvene strategije za smanjenje raširene prisutnosti i štetnosti ultraprerađene hrane u našoj prehrani, objavio je b92.

02. studeni 2024 21:26