StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstrah od retuširanja

Od liberala do jastreba: mnogima je čudna metamorfoza bliskog Putinovog suradnika Dmitrija Medvedeva čijih se riječi ne bi posramio ni Šešelj. Evo što se iza njegova radikalizma krije

Piše davor krile/sd
15. lipnja 2022. - 07:02

Nedavno je u Putinovo ime prijetio Zapadu skorim nuklearnim ratom. Danas svijetu naviješta siguran dolazak zlokobnih konjanika Apokalipse, poput kakvog poludjelog proroka. Što se zapravo zbiva s Dmitrijem Medvedevim, nekadašnjom uzdanicom liberalne Rusije, prozapadnim urbanim odvjetnikom i deklariranim rockerom koji je u Rusiji glasno zagovarao 'stvarnu demokraciju' nasuprot onoj 'suverenoj', pitaju se mnogi, piše Slobodna Dalmacija.

Kad je Dmitrij Medvedev 2008. godine izabran za ruskog predsjednika, mnogi su se ponadali realnom zaokretu političkog kursa zemlje, premda je njegovo imenovanje bilo obično Putinovo lukavstvo koje mu je omogućilo da zaobiđe ustavna ograničenja i sebi produlji mandat na vlasti tom dogovornom rošadom. No, makar je bio kozmetički, Medvedevljev predsjednički mandat doveo je do kratkotrajnog političkog otopljavanja u Rusiji. Nije volio Putinovu frazu 'suverena demokracija' kojom se pravdao strogi nadzor Kremlja nad svim aspektima izbornog procesa, a i drugim je diskretnim gestama davao šanse za rast nježnoj biljci ruske slobode.

image

Ukrajinsko pivo Putina s Medvedevim u krilu ima na etiketi

AFP

Medvedev je, naime, bio prvi ruski lider čiji stavovi nisu bili iskovani u kruto sovjetsko doba te formatirani svjetskim odnosima unutar Hladnog rata. Volio je obnavljati pokidane veze Moskve i Washingtona, pa je 2009. posjetio i Silicijsku dolinu kako bi dobio inspiraciju za slična visokotehnološka središta i u Rusiji. Na protokolarnim slikama bio je dostojan pandan zapadnim političarima, a neke je čak i nadvisivao šarmom.

No, Putinov rat u Ukrajini Dmitrija Medvedeva je iz političkog tulipana u hipu pretvorio u otrovni bršljan. Danas na funkciji zamjenika šefa ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, naprasno je postao jedan od najglasnijih ratnih jastrebova u zemlji. 'Mrzim ih, oni su gadovi i degenerici' – riječi su kojima časti Ukrajinu i njezine saveznike. “Oni žele smrt za Rusiju i dok sam živ, činit ću sve da nestanu sa lica zemlje”, rogobori Medvedev. Da je lik iz kakve dječje bajke, svi bi mislili da ga je ujela kakva otrovnica i pretvorila u ruskog Šešelja. No, kako je riječ o politici, svima je jasno da Medvedev verbalnim radikalizmom koji mu ne priliči tek nastoji otkloniti sumnje svog gospodara u sebe. Njegova je metamorfoza simbol ruskoga skretanja prema novome totalitarizmu, koji uključuje suzbijanje svakog neslaganja ili razlike u mišljenjima te imperativno podčinjavanje načelima državne propagande.

image

Polaganje vijenca na Grob neznanom junaku: u Moskvi se nikad ne zna kad bi koji velikan mogao postati neznan

AFP

Prije samo koji dan upozorio je da će Moskva odmah napasti zapadne gradove ako se projektilima koje su SAD dostavile Ukrajini pogode bilo kakvi ciljevi u Rusiji. "Konjanici Apokalipse su već na putu", rekao je Medvedev. Optužio je o istom trošku ukrajinskog predsjednika Zelenskog i njegove suradnike da su nacisti i narkomani.

Kontrasti između Medvedevljeve sve oštrije retorike i njegovih prodemokratskih komentara iz vremena kad je obnašao predsjednički mandat u Kremlju i u samoj Rusiji potaknuli su brojna nagađanja, piše britanski The Times. Dmitrij Gudkov, bivši oporbeni zastupnik koji je svojedobno bio oduševljen Medvedevovim predsjedništvom, vjeruje da on zapravo gaji nadu u povratak u Kremlj. "Verbalno pokušava ugoditi tvrdolinijašima u nadi da će ga promovirati u slučaju da Putin ode s dužnosti", njegovo je tumačenje postupaka Dmitrija Medvedeva. Napominje kako je jedini način da se u Rusiji trenutno politički preživi - postati jastreb.

image

Medvedev s Gazdom: lojalnost je stalno na testu

AFP

Iako Medvedev poznaje Putina od ranih 1990-ih, on nikad nije bio član predsjednikova najužega kruga koji se s godinama smanjio na jezgru antizapadnih vojnih figura i bivših KGB-ovaca iz sigurnosnih službi. Gleb Pavlovski, bivši savjetnik u Kremlju, smatra kako je apsurdno i nerealno vjerovati da bi Medvedev koji je imao nisku potporu dok je bio premijer od 2012. do 2020. i ima malo utjecajnih saveznika mogao ponovno postati predsjednik umjesto Putina. On nema šanse, tvrdi, jer nije popularna osoba.

Uostalom, svaka simpatija koju su liberalni Rusi možda nekad i imali prema Medvedevu nestala je 2017., kada je istraga danas utamničenoga oporbenjaka Alekseja Navaljnog otkrila da je Medvedev, kao i brojni kremaljski mu drugovi, vlasnik znatnih količina nekretnina i imovine, uključujući kuću i vinograd u Italiji. Neki anaitičari smatraju da je ponašanje Dmitrija Medvedeva možda manje inspirirano njegovim političkim ambicijama, a puno više brigom za obitelj i sebe usred represivne atmosfere u Moskvi.

image

Medvedev: Mrzim Ukrajinu i Zapad više nego Kremlj i Generalštab zajedno!

AFP

Politička analitičarka Maria Snegovaja rekla je da bi Medvedevljeve veze s liberalnim političarima i poslovnim ljudima mogle biti fatalan okidač za Putinove sigurnosne službe u ovome trenutku. Brojni Medvedevljevi bivši saveznici bili su u zatvoru posljednjih godina, a Arkadij Dvorkovič, jedan od njih, optužen je za nacionalnu izdaju nakon što je progovorio protiv invazije na Ukrajinu. Poznavatelji zbivanja u Rusiji procjenjuju da svojim trenutnim ratnim radikalizmom Medvedev samo šalje poruku da je sastavni dio Putinova režima i da podupire njegovu politiku. Njegov trenutni cilj je, čini se, samo preživjeti sumnje novodobnog Staljina.

image

Bivši predsjednik mogao bi postati i generalno bivši, pa riga vatru na nevine Ukrajince

AFP
05. svibanj 2024 03:30