StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSNIMKA ILICE |

NIKOLA GRMOJA Metkovac otkrio kako je napravio fotografiju koja je obišla svijet i koja je nastala samo nekoliko trenutaka nakon potresa u Zagrebu

Piše Vinko Vuković/SD
24. ožujka 2020. - 22:24
Majko mila, netko je poginuo, to je bilo prvo što sam pomislio pogledavši na ulicu.

Kaže nam to Nikola Grmoja, fotograf čiji je uradak - snimka Ilice nastala nekoliko trenutaka nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka, prestravio krmeljavi Zagreb, a s njim i cijelu zemlju - postao simbol grada kojemu se nekoć tepalo kao nepokorenom.

Grmojina fotografija u trenu je postala viralna dobijajući vodeni žig zaštitnoga znaka podrške koja je Hrvatskoj i njezinoj metropoli počela stizati iz cijeloga svijeta, donosi Slobodna Dalmacija.

S autorom smo razgovarali uz vremenski odmak, baš kako i treba s umjetnikom o njegovu djelu, bez obzira na okolnosti njegova nastajanja. Nazvali smo ga nakon što se život vratio u "normalu", a Zagrepčani nanovo posakrivali u svoje domove u strahu od milenijske zaraze.

- To u životu nisam bio doživio, sreća da supruga nije bila sa mnom, ona bi umrla od straha - govori Grmoja.

Stan mu se nalazi na adresi Ilica 81, starija je to zgrada, srećom, prošla je bez većih oštećenja.

image
CROPIX


- Strašniji od samog potresa bio je trenutak kad sam na ulici vidio izvrnut bicikl. Bio sam uvjeren da je netko stradao. Počeo sam dozivati, a kad se pojavila neka žena, živa i zdrava, pao mi je kamen sa srca - kaže Grmoja.

Tek potom je uzeo mobitel u ruke i počeo okidati. Iphone 8 pokazao se dostojnim groznoga trenutka.

- Naprosto se sve poklopilo, nikakve filtere nisam koristio, a fotografija je svejedno savršeno dočarala atmosferu koja je nekoliko trenutaka nakon potresa vladala zagrebačkim središtem. Ne znam, međutim, što bih dao da je nikada nisam imao priliku snimiti - zaključuje naš sugovornik.

I prije nego ju je stavio na Facebook profil, fotografija s prozora Ilice 81 počela je slobodno živjeti. Grmojini prijatelji, čim su je dobili, proslijedili su je dalje, a kako je "šetala" od aparata do aparata dobivala je i nova značenja. I poruke ljubavi, hrabrosti i vjere.

- Čini mi se da je u roku odmah bila "šerana" tri tisuće puta - veli Grmoja.

Dodaje, uz smiješak, kako sada barem znade čime se može baviti ukoliko ne uspije u sadašnjem poslu.

A Nikola Grmoja je - političar. Da, to je onaj Grmoja. Iz Mosta. A stan u Ilici 81 je državni, dužnosnički, piše Slobodna Dalmacija.


 
18. travanj 2024 06:53