StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJAVE DO 17. LISTOPADA|

FOTO/ NENAD BAKIĆ POKREĆE NOVI PROJEKT: Djeco, želite li podvodnim dronovima istraživati morsko dno?

Piše Maja Rilović Koprivec
8. listopada 2021. - 17:28

Želite podvodnim dronovima istraživati more? Ako ste hrvatski učenik ili član nekog tehničkog kluba ili radionice od ovoga se tjedna možete kandidirati se za projekt mjerenja i promatranja mora uz pomoć podvodnih dronova!

image
Nenad Bakić 
Darko Tomas/Cropix

Novi je to projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers, neprofitne organizacije poznatog matematičara i poslovnog čovjeka Nenada Bakića, koji se provodi u suradnji s Europskim centrom Wergeland (EWC)iz Norveške, WWF Adriai HGSS, uz financijsku potporu Mate Rimca. Projektom je predviđeno da djeca koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te bilježe zapažanja i promjene kroz vrijeme. – Svi se mogu prijaviti do 17. listopada, riječ je o nacionalnom projektu za koji vjerujem da će im biti zanimljiv – govori Nenad Bakić.

Glavna aktivnost bit će konstantno (periodičko) mjerenje temperature mora duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

image
Djeca koriste podvodne dronove u istraživanju morskog okoliša i promjena u njemu
Seas.croatianmakers.hr

U suradnji s WWF projekt će integrirati modernu robotsku tehnologiju u projekt u lokalnoj zajednici u parkovima prirode Lastovsko otočje i Telašćica.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima budućnosti. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo. Isto tako izgrađuje se i njihova tehnološka pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

image
Djeca koriste podvodne dronove u istraživanju morskog okoliša i promjena u njemu
Seas.croatianmakers.hr

Razvit će se međupredmetni kurikulum za koji očekujemo da će biti korišten i u predviđenom međunarodnom širenju projekta, ističu iz IRM-a u čije je u projekte tehnološkog obrazovanja djece uključeno više od 300.000 djece u više zemalja, a nude im naprednu edukaciju kao što je robotika, Internet, stvari i 3D ispis, te razvijajući centre izvrsnosti.

IRMO-ov novi projekt - "Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora" je predstavljen u srijedu, a sve zainteresirane ustanove koje rade s djecom mogu se prijaviti na web stranici projekta https://seas.croatianmakers.hr.

image
Djeca koriste podvodne dronove u istraživanju morskog okoliša i promjena u njemu
Seas.croatianmakers.hr

Rok za prijavu je 17. listopada, odabir ustanova bit će do 24. listopada 2021. Dostava robota, odnosno dronova, početna online edukacija i prvo mjerenje: do 7. studenoga 2021., poručuju iz IRMO-a.

02. svibanj 2024 00:49