Poslodavci diljem Dalmacije kukaju, radnika ni za lijeka, teško je naći i perače suđa koji bi radili za 6000 - 7000 kuna. No, nimalo bolje nije ni u Istri.
Pa tako Glas Istre pše da je preuranjeno ljeto već stiglo, a s njime i toliko turista da svi zadovoljno naslućuju sezonu za pamćenje, kao i onu 2019. Svega ima za pravi odmor osim radnika. Nitko, odnosno Istrijani, ali ne samo oni, nego ni oni iz unutrašnjosti poput uslužnih i radišnih Slavonaca, ne želi ljeti raditi u uslužnim djelatnostima. Dakle, zaključak je da Hrvati općenito ne žele biti konobari, kuhari, pomoćni kuhari i sobarice u Hrvatskoj. Vlasnici objekata hvataju se za glavu i čupaju za kosu. Konobara, kuhara, sobarica nema ni za lijek, piše medij iz Istre.
Pulski ugostitelj Marko Lukež tvrdi: "Svi iskorištavaju situaciju. U Srbiji rade za 500 eura, a ovdje neće ni za 1.500"
'Oko 1.500 kuna dođu papiri, agencija preko koje su došli uzima 500 eura provizije i još mu moraš osigurati smještaj koji se plaća između 1.500-1.800 kuna. Ako imaš deset radnika, to je 18.000 kuna za smještaj', kaže istarski ugostitelj.
Jedan drugi ugostitelj tvrdi da ne može dobiti ni studente.
"Studenti imaju ispite i obaveze na fakultetu do polovice srpnja, a tada je već sezona u punom jeku i nama je tada kasno...", rezignirano će.
Rješenje vidi u self-servisu.
"Gost si sam uzme željeno na šanku, a konobar kasnije samo pokupi prazne šalice i čaše. Tako to rade vani u Njemačkoj, a ima toga i u Italiji. Eto, jedino se tako možemo izvući", objašnjava.
"Situacija je nikakva", kaže Marko Lukež, kuhar, chef i vlasnik Piantine. Snašao se s radnom snagom izvana, a pod time podrazumijeva radnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Kaže, nisu ni oni jeftini kao što se misli, navodi Glas Istre.