StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetznamo i cijenu

Možda je Vladin avion u kvaru pa Grlić Radman nije mogao otići u Zambiju. Bez brige, napravili smo mu plan puta

Piše Marija Vuković/SD
16. veljače 2023. - 15:12

Početkom prosinca u Zambiji su uhićena četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Stara je to vijest, a rasplet priče Hrvati putem medija prate već tjednima. Ročišta su dolazila i prolazila, parovi u naletu veselja vjerovali kako se u Hrvatsku mogu vratiti, ali onda su ponovno poslani u zambijske zatvore, po uvjetima vjerojatno i jedne od najgorih na svijetu. Obilazio ih je i Dario Klasić, hrvatski veleposlanik u Pretoriji, a prije dva dana omogućeno im je da se ponovno brane sa slobode. Puno se toga dogodilo, ali Klasićev šef, glavni hrvatski diplomat nikako da se makne sa Zrinjevca. 

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nekoliko je puta putem izjava za medije rekao kako je njima pružena konzularna i diplomatska pomoć, ali sam se nije uputio u afričku državu. 

- Doista smo pratili slučaj stalno kroz veleposlanstvo i konzularnu službu. Ročište je odgođeno za 1. ožujak. Naravno da se mogu braniti sa slobode, kao što je to bilo i u prvom slučaju. Preduvjeti su slični prvima, sve što će uslijediti znat ćemo uskoro. U ovom slučaju nitko nije tražio novac za jamčevinu od hrvatskog konzularnog predstavništva, rekao je prije dva dana Grlić Radman te dodao kako postoji mogućnost da kada se hrvatski građani iz nekog razloga nađu u situaciji da nemaju novaca, zatraže i dobiju novac, a onda svojih potpisom garantiraju povrat uplaćenih sredstava. Osim

- Ono što smo dužni osigurati je hrana i druge potrepštine, kazao je šef diplomacije koji je dodao i kako konzularna služba brine o njihovom statusu pritvorenika te o tome da im se pravedno sudi, piše Slobodna Dalmacija

Iako na raspolaganju ima državni avion, još se nije odlučio isti koristiti da dođe do Zambije. Da nije nesklon putovanju u službenom avionu potvrđuje i cveba iz prosinca prošle godine. Da budemo precizniji, 12. prosinca u društvu Gordana Jandrokovića putovao je za Dohu, a zrakoplov je zbog manjeg tehničkog kvara zadržan u Kataru. Ministar i šef Sabora tada su se vratili komercijalnom linijom. Dakle, ministar Grlić Radman nije nesklon putovanju. Zašto onda još nije otišao na razgovore s dužnosnicima te zemlje kako bi uz pomoć diplomatskog autoriteta i pod zaštitom Hrvatske svih pokušao vratiti? I ne, nije riječ o samo osam Hrvata, djeca imaju hrvatsko državljanstvo i putovnice zbog čega se brojka onih koji su "zapeli" u Zambiji popela i na 12 osoba. 

Promislili smo kako možda ponovno postoji neki kvar ili problem s državnim avionima, možda su toliko često u letu da ministar na Plesu ne stigne u njih ni uskočiti ili su pak troškovi njihovog popravka toliko visoki da će Vlada to provući na rate do čije potpune isplate ne može koristiti zrakoplove. Tko će ga znati što je točno kumovalo njegovom ostanku u Hrvatskoj, ali za slučaj da je stvarno riječ o tehničkom problemu, mi smo se odlučili pronaći alternativu za put

Ako je mogao s utakmice u Dohi kući komercijalnom linijom, zašto ne bi mogao i na isti način skočiti i do Ndole?

Imamo plan puta 

Za slučaj da on ne stigne sam sebi pronaći let i to ne može učiniti nitko iz njegova tima, mi smo si dali truda pa preko brze pretrage Googlea pronašli soluciju. Eto, da ne bude baš sve na brzinu i da stigne u miru spremiti prtljagu, ali i vikend provesti s obitelji prije duljeg putovanja, ministra na let upućujemo tek u ponedjeljak. 

Iz Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu polijeće u 14:45 sati, a samo 55 minuta kasnije sletjet će u Beč. Na bečkom aerodromu ima dovoljno vremena za kratki spavanac, kavicu i ručak jer će mu presjedanje trajati dugih šest sati i 50 minuta. Iz bečke zračne luke avion će poletjeti za aerodrom Addis Adaba Bole u Etiopiji kamo će sletjeti nakon šest sati i 20 minuta. 

No, i tamo bi ga dočekalo kraće presjedanje, naš ministar bi u miru proveo dva sata i 15 minuta nakon čega bi iz Etiopiju mogao napustiti na letu koji traje četiri sata i pet minuta. Upravo toliko bilo bi mu potrebno da dođe do Simon Mwansa Kapwepwe aerodroma u zambijskoj Ndoli gdje se nalaze i četiri para iz Hrvatske čija su djeca od njihovog prvog uhićenja skrivena na tajnoj lokaciji i razdvojena od ne samo posvojitelja već i bioloških roditelja. 

image

odlazak

Screenshot/

Povratak na dan ročišta

Ministar povratak u Hrvatsku predvidili smo za 1. ožujka, dan kada naši državljani imaju sljedeće ročište. Iz Zambije bi se u zrak vinuo u 13 sati, a nakon sati i 20 minuta kotači aviona dotaknuli bi tlo na internacionalnom aerodromu Blantyre Chileka u Malawi. 

image

Povratak 2

Screenshot/
image

povratak 1

Screenshot/

Nakon kraće pauze za presjedanje od 50 minuta, ponovno bi uzletio i četiri sata i deset minuta proveo u zraku do povratka na isti etiopijski aerodrom gdje bi imao gotovo četiri sata do ulaska u novi avion. Ovoga puta, letio bi još sedam sati i došao do zračne luke Frankfurt na Majni. A onda kad je već tako blizu doma, čini se da do Zagreba može i pješke... No, ako i ne uhvati direktan let iz Frankfurta za Zagreb, do našeg glavnog grada može doći i preko Beča. 

Kod slaganja ovog rasporeda u obzir smo uzeli economy klasu, a predloženo nam je nekoliko različitih zračnih kompanija uključujući Croatia, Ethiopian airlines i Austrian airlines koje se izmjenjuju sukladno promjeni aviona. Prema cijeni Google Letova, na povratku kartu potrošilo bi se 1493 eura odnosno 11249 nedavno preminulih kuna. 

image

Ukupna cijena

Screenshot/
05. svibanj 2024 20:37