U čestom porastu cijena različitih vrsta mesa mnogi od nas skloni su kupiti više mesa pa ga zamrznuti. To je korisno i pametno, međutim kod zamrzavanja mesa postoje pravila kojih se moramo pridržavati jer posljedice mogu biti itekako opasne po zdravlje.
Većina ljudi smatra da meso može dugo stajati u zamrzivaču, no pokazalo se da je to velika zabluda. Nekoliko mjeseci je sasvim u redu držati meso u zamrzivaču i čekati pravu priliku da ga odmrznete i podgrijete za obitelj, prijatelje ili zabavu, ali nema svako meso isti rok trajanja.
Piletina i svinjetina mogu ‘čekati‘ u zamrzivaču i do godinu dana, no s mljevenim mesom moramo biti izuzetno oprezni! Ova vrsta mesa se može biti zdrava i svježa vrlo kratko vrijeme, piše Žena i donosi pregled mesa po vrstama i njegove rokove trajanja.
Piletina i puretina
Cijelo pile i purica mogu se čuvati u zamrzivaču do godinu dana. A ako zamrznete njihove komade kao što su prsa, batci, i krila, treba ih iskoristiti u roku od 9 mjeseci, dok iznutrice ne smiju biti zamrznute dulje od 3-4 mjeseca.
Govedina, teletina i janjetina
Ove vrste mesa mogu trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od šest do 12 mjeseci. Kotleti traju manje, 4 - 6 mjeseci, zbog kostiju, a pečeno meso između četiri mjeseca i godinu dana.
Svinjetina
Ako svinjetinu narežete na kockice i zamrznete, može se čuvati između četiri i šest mjeseci, a prerađeno svinjsko meso, poput slanine, kobasica, šunke i slično, može se držati do dva mjeseca.
Mljeveno meso
Kada je riječ o mljevenom mesu, bez obzira o kojoj se vrsti sirovog mljevenog mesa radi, ono ne bi smjelo stajati u zamrzivaču duže od 3 do 4 mjeseca.
Kako znati je li meso sigurno za jelo?
Prije svega, vjerujte svojim osjetilima. Meso treba imati lijepu svijetlu boju (ne sivo), mora biti vlažno i svježe na dodir (ne ljepljivo), a prije svega vjerujte svom nosu - pokvareno meso često ima jak miris.
Svježe meso zamotano u papir preporuča se iskoristiti unutar tri do četiri dana od kupnje. Ako je meso vakumirano, najbolje ga je iskoristiti ili zamrznuti unutar dva tjedna od datuma pakiranja. Što prije pripremite meso, bit će svježije i ukusnije, piše Žena.
Vodeći se ovim informacijama može se početi puniti škrinja za dugu zimu, kao i provjeriti postojeći sadržaj. Jedenje zaliha prije isteka roka trajanja može biti zadovoljstvo za vas, obitelj i prijatelje.