StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkamo će naši vlastodršci na godišnji?

‘Lokalci‘ nemaju kolektivni, svi kažu kako će imati ‘radni odmor‘. Jedino će predsjednik dubrovačkog ‘parlamenta‘ sa svojim veslačima na regatu u Italiju

Piše Gabrijela Bijelić
6. kolovoza 2022. - 16:40

Sa Hrvatskim saborom smo načisto, zastupnicima se godišnji odmor otegao do 15. rujna. I Vlada odavno zna raspored ferija, pa će tako do prve zakazane sjednice uživo 19. kolovoza, premijer Andrej Plenković o svom trošku na predah u državnoj rezidenciji Costabella. Predsjednik Zoran Milanović 'čuva' drugu državnu rezidenciju, onu na Hvaru, makar tvrdi da tamo provodi radno ljeto. A kako je s našim, lokalnim dužnosnicima, je li i za njih kolovoz tradicionalno vrijeme za 'punjenje baterija', hoće li, gdje i koliko dugo odmarati?

Radni dopust

Odgovor dubrovačke gradske uprave ne otkriva previše:

- Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić koristi godišnji odmor ovaj tjedan te će biti u uredu od ponedjeljka 8. kolovoza. Gradonačelnik Mato Franković odlazi na godišnji odmor u periodu od 8. do zaključno 12. kolovoza u trajanju od 5 radnih dana. Gradonačelnik će i u tom periodu obavljati dio svojih dužnosti, a prema potrebi te sukladno mogućnostima i okolnostima biti dostupan medijima za izjave i slično – poručuju iz Grada Dubrovnika, ne otkrivajući čak ni hoće li Franković nakratko predahnuti na Pelješcu, odakle su mu korijeni.

image

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Napominju kako u njihovim upravnim tijelima i službama nema tzv. kolektivnog godišnjeg odmora, nego je korištenje zakonskog prava organizirano na način da se svi poslovi i obveze iz djelokruga jedinice lokalne samouprave provode neometano.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije na temu ljetnih dopusta još su zagonetniji, da ne kažemo – izričitiji:

Jedan će na Apenine

- Kao dužnosnici, župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Joško Cebalo, nemaju pravo na godišnje odmore. Vjerujemo da će, uz sve svoje obveze, naći vremena i za predah – odgovorio nam je glasnogovornik najjužnije županije Ivica Puljić na upit očekuje li se da će župan dio kolovoza dalje od obveza provesti u rodnom Dubrovačkom primorju, točnije u Slanom. Ili pak da će dožupan Cebalo s mladom obitelji možda skoknuti koji dan do Korčule.

image

Dubrovačko-neretvanski župan, Nikola Dobroslavić

Tonci Plazibat/Cropix

Ni pod ostalih zaposlenika županijske uprave nema 'odstupanja', nemaju mogućnost korištenja "kolektivnog godišnjeg odmora" već na odmore idu prema rješenjima o godišnjem odmoru. Pročelnici upravnih odjela, sukladno obvezama i planu korištenja godišnjih odmora, organiziraju i odobravaju godišnje odmore djelatnicima, rastumačio je glasnogovornik Županije Ivica Puljić.

image

Predjsednik Gradskog vijeća Dubrovnika, marko Potrebica

Tonci Plazibat/Cropix

Jedini koji je transaprentno odgovorio na upit hoće li, gdje i kad na GO bio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica. Istina, objasnio je da to nije klasičan godišnji, više tradicionalni vijađ do Italije. S veslačima iz VK Neptun, ove subote 6.kolovoza bit će na regati u talijanskom gradiću Giovinazzo. Potrebica će se družiti sa zaljubljenicima u veslanje na popularnom međunarodnom natjecanju, a odmarati planira pet dana jer ga osim u gradskom vijeću čekaju i obveze direktora Studentskog doma Dubrovnik.

13. lipanj 2024 17:13