StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRELIJEVANJE PAKLA

Kosovska predsjednica poručuje Srbiji: ‘Neka vam ne pada na pamet oponašati Putina u našoj zemlji!‘

Piše PSD.
25. veljače 2022. - 11:07

       Refleksije ukrajinske situacije počele su se izravno prelijevati i u našu regiju: predsjednica Kosova Vjosa Osmani opomenula je Srbiju da ni slučajno ne poduzima ništa slično Putinovim potezima.

      Osmani je neizravno optužila Srbiju da u slučaju Kosova "cilja ono isto što Rusija nastoji u Ukrajini i Gruziji". Gostujući u tv-emisiji, rekla je i da sklonost Rusije ka destabilizaciji nije usko vezana samo za Ukrajinu, već i za regiju Balkana.

      Osmani vjeruje da će Srbija podržati Rusiju u njenoj akciji u Ukrajini, ali je upozorila Srbiju da u slučaju oponašanja njihova napada i sličnog pokreta trupa prema Kosovu trebaju znati da će se pritom suočiti “ne samo s vojskom i policijom Kosova, već i s vojskom NATO-a, jer vojska NATO-a ima pun mandat zaštititi svaki dio granica Republike Kosovo”.

      Nimalo slučajno, i hrvatski premijer Andrej Plenković jutros je iz Bruxellesa upozorio na veliku opasnost od prelijevanja rata iz Ukrajine u našu širu regiju.

„Treba paziti na stabilnost i na situaciju na Kosovu, Crnoj Gori i BiH“, rekao je premijer.

image
Kosovski specijalci 
Armend Nimani/AFP

     Jučerašnje izdanje njemačkog list Die Welt izašlo je s naslovom: Regiju Balkana Putin već sad ima na nišanu“. U članku također razmatraju mogućnost proširenja ruskih aktiviteta u hrvatskom susjedstvu u kontekstu ruske strategije „povratka dominacije u izgubljenim sferama utjecaja nakon Hladnog rata“.

   - Moskva preko Crnog mora i nekadašnjih članica Varšavskog pakta Bugarske i Rumunjske cilja na neke bivše jugoslavenske republike, u kojima često dominiraju otvoreno proruske snage“, piše Die Welt.

Moguće fronte na Balkanu su Kosovo, BiH i Crna Gora, a ruski saveznici su nam odavno dobro poznati. Njemački list piše kako NATO zbog te opasnosti upravo dodatno naoružava svoj jugoistočni bok u Rumunjskoj, gdje doprema novu borbenu grupu pod francuskim vodstvom.

      Rusija svoje susjede vidi isključivo ili kao neprijatelje, ili kao vazale. Vazale morate kontrolirati, a neprijatelje zastrašiti, istina je o ruskom mentalnom sklopu do koje su američki stručnjaci došli još u Hladnom ratu.

26. lipanj 2024 03:19