StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSamo neka je jesti i piti

Kaos u Ottawi: Kamiondžije zakrčili grad, srpski vozači ispred parlamenta okrenuli prase!

Piše jutarnji list
31. siječnja 2022. - 07:46

Zbog prosvjednika koji se protive nametanju obveze cijepljenja i restriktivnih mjera u borbi protiv covida-19 za vozače kamiona koji prelaze američko-kanadsku granicu, glavni grad Kanade već je drugi dan u blokadi, donosi Jutarnji.

Tisuće prosvjednika pridružilo se vozačima kamiona u tzv. Konvoju slobode u Ottawi. Nakon što je došlo do nekoliko incidenata, policija je pokrenula istrage, a među incidentima bila je i zastava sa svastikom te snimka žene koja gola pleše na grobnici nepoznatog vojnika, prenosi BBC.

Među prosvjednicima su veliku pažnju privukli i srpski vozači kamiona. Neki od njih su, naime, odlučili ispred parlamenta u Ottawi okrenuti ražanj na kojem su pekli prase, prenio je Radio Sarajevo.

Ministrica obrane Anita Anand rekla je kako je osuda preslaba riječ s obzirom na karakter incidenata.

Policija u Ottawi objavila je na Twitteru kako je u tijeku "nekoliko" istraga zbog "skvrnavljenja" brojnih spomenika u glavnom gradu, kao i zbog "prijetećeg/nezakonitog/zastrašujućeg ponašanja prema policiji/gradskih djelatnicima i drugim pojedincima te zbog oštećenja na jednog gradskog vozila".

Vozači kamiona su blokirali ulice diljem grada, ali i oko zgrade kanadskog parlamenta, a gradonačelnik Ottawe Jim Watson izjavio je da su neki prosvjednici maltretirali osoblje u pučkoj kuhinji tražeći besplatne obroke, nakon što su ih restorani odbili posluživati jer su odbili pridržavati se zahtjeva da se nose maske u zatvorenom prostoru.

Premijer Justin Trudeau i njegova obitelj u subotu su napustili svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga.

Oko 90 posto od 120.000 kanadskih vozača kamiona koji prelaze kanadsko-američku granicu cijepljeno je, što je u skladu s postotkom cijepljenja odrasle populacije u zemlji.

Prosvjedi su postali više od poziva na okončanje obveze cijepljenja pri prelasku granice te se sada traži ukidanje obveze cijepljenja u cijeloj zemlji.

Premijer Trudeau je prosvjednike nazvao "malom marginalnom manjinom" tijekom tiskovne konferencije ranije ovog tjedna.

Čelnik konzervativaca Erin O'Toole susreo se s nekima od prosvjednika i govorio u korist prava na mirne prosvjede, ali je kritizirao "pojedince koji skrnave" spomenike u Ottawi.

Liberalna vlada Justina Trudeaua uvela je 15. siječnja mjeru koja zahtijeva da necijepljeni kanadski vozači kamiona koji prelaze granicu između dviju država idu u karantenu na 14 dana nakon što se vrate kući.

SAD-u je također nedavno odredio da strani vozači kamiona moraju pokazati dokaz o cijepljenju kako bi ušli u zemlju.

08. srpanj 2024 13:11