StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČVRSTA RUKA

Kaos tijekom mobilizacije u Rusiji, mladići se tuku s policijom, pogledajte snimku. Putin uvodi žestoke kazne za one koji ne žele u rat

Piše PSD
24. rujna 2022. - 17:19

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je paket izmjena Kaznenog zakona koji se odnosi na vojnu službu, a kojim se pooštravaju kazne za sve one koji odbiju mobilizaciju - javlja Nova.rs prenoseći ruske RIA novosti.

Jedan novi članak zakona je "Dobrovoljna predaja" - za to prijeti od tri do deset godina zatvora. Međutim, ako je vojnik, koji je prvi put počinio takvo kazneno djelo, ali potom poduzeo mjere za svoje oslobađanje, vratio se mjesto službe i nije počinio druga kaznena djela dok je bio u zarobljeništvu, tada ga se može osloboditi odgovornosti.

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kaznit će se s pet do deset godina. Štoviše, vojne osobe koje su u pričuvnom sastavu i pozvane na vojnu obuku snosit će istu odgovornost kao vojnici pod ugovorom.

image
AFP

Osim toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih zapovijedi, odbijanje sudjelovanja u neprijateljstvima, otpor čelniku vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, javljaju RIA Novosti.

Neke promjene odnose se na ispunjavanje ugovora. Za opetovano kršenje uvjeta ugovora prijeti zatvorska kazna od četiri do osam godina, a ako zadatak nije izvršen ili šteta iznosi najmanje pet milijuna rubalja - od pet do deset godina.

image
AFP

Otegotnom okolnošću smatrat će se kaznena djela protiv vojne obveze ako su počinjena ne samo u uvjetima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i u vrijeme mobilizacije ili izvanrednog stanja, u ratnom razdoblju.

Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je video za koji navodi da je snimljen u ruskoj regiji Omsk.

"U selu Bolšerečje skupina mobiliziranih muškaraca potukla se sa snagama reda. Tukli su policajce i vikali da ne žele ići ginuti", napisao je na Twitteru, prenosi Slobodna Dalmacija.

25. travanj 2024 18:15