StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘svi su ga voljeli‘

Još jedan Britanac poginuo u borbi za Ukrajinu: Jordan Getley pomagao je u obuci lokalnih snaga, savjetnik Zelenskog nazvao ga je ‘pravim herojem‘

Piše dv
13. lipnja 2022. - 19:35

Bivši britanski vojnik poginuo je boreći se na strani Ukrajine protiv Rusije, priopćila je njegova obitelj, donosi Slobodna Dalmacija.

Jordan Getley poginuo je u bitci za istočni grad Sjeverodonjeck, u kojem su se posljednjih dana vodile intenzivne borbe, prenosi BBC.

Getley je napustio britansku vojsku u ožujku i otišao u Ukrajinu, a njegov otac Dean ​opisao ga je kao "heroja" te mu iskazao počast na društvenim mrežama.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "sućut i podršku obitelji Britanca koji je poginuo u Ukrajini".

Getlejev otac napisao je u objavi na Facebooku da je njegov sin pomagao u obuci lokalnih snaga.

Dodao je da je Jordan pogođen na prvoj liniji fronta dok je branio grad, a o njegovoj smrti obitelj je obaviještena u petak.

Odlučio je otići u Ukrajinu pomagati braniteljima "poslije pažljivog razmatranja", naveo je njegov otac.

Prema objavi na Facebooku, obitelj je "dobila nekoliko poruka od njegova tima, koje su govorile o bogatstvu njegova znanja, njegovim vojničkim vještinama i njegovoj ljubavi prema poslu".

"Njegov tim kaže da su ga svi voljeli, kao i mi, i da je napravio ogromnu razliku u životima mnogih ljudi, obučavajući ukrajinske snage", navodi se u priopćenju obitelji.

image
Screenshot/Facebook

Ovo je druga potvrđena smrt Britanca u Ukrajini.

U travnju je objavljeno da je poginuo Scott Sibley.

Dean Getley objavio je fotografiju sa sinom iz vremena kad je služio u britanskoj vojsci.

"Jordan i njegov tim bili su tako ponosni na posao koji su radili i često mi je govorio da su misije na koje ide opasne, ali neophodne. Volio je svoj posao i mi smo vrlo ponosni na njega", napisao je Getley i dodao: "On je zaista bio heroj i zauvijek će biti u našim srcima".

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, napisao je na Twitteru da je Jordan Getley "pravi heroj".

- Uvijek ćemo pamtiti njegov doprinos zaštiti Ukrajine i slobodnog svijeta - napisao je Podoljak.

BBC je saznao da je Getley služio britanskoj vojsci u trećem bataljonu "The Rifles" sa sjedištem u Edinburgu i otpušten je iz snaga u ožujku prije no što je otputovao u Ukrajinu.

Borbe oko Sjeverodonjecka traju više od tri mjeseca.

Rusija namjerava zauzeti istočne regije Lugansk i Donjeck, na industrijskom području poznatom kao Donbas.

Zauzimanje Sjeverodonjecka i susjednog grada Lisičanska Rusiju bi približilo cilju jer bi joj osiguralo kontrolu nad Luganskom.

19. travanj 2024 01:59