StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStravična priča

Je li to pravedno? 17-godišnja djevojka izbola svojeg višestrukog silovatelja i makroa, njegovoj obitelji sada mora isplatiti više od milijun kuna

Piše dv
14. rujna 2022. - 18:02

Tinejdžerica žrtva trgovine ljudima koja je prvobitno bila optužena za ubojstvo prvog stupnja nakon što je nožem izbola svog silovatelja osuđena je u utorak na sudu u Iowi na pet godina strogo nadzirane uvjetne kazne i naloženo joj je da plati 150.000 dolara odštete obitelji tog čovjeka. Prebačeno u kune, taj iznos bi bio nešto viši od jednoj milijuna i 100 tisuća kuna, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako saznaje The Guardian, 17- godišnja Pieper Lewis priznala je  krivicu za ubojstvo i namjerno ozljeđivanje 37-godišnjeg Zacharyja Brooksa iz Des Moinesa u lipnju 2020. 

Obje optužbe vrijedile su po 10 godina zatvora. Okružni sudac okruga Polk David Porter u utorak je uvjetnima proglasio te zatvorske kazne, što znači da ako Lewis prekrši bilo koji dio svoje uvjetne kazne, mogla bi biti poslana u zatvor na odsluženje kazne. 

- Što se tiče plaćanja odštete obitelji njezinog silovatelja, ovaj sud nema drugu opciju - rekao je Porter, napominjući da je povrat obvezan prema zakonu Iowe te da ju je potvrdio njihov Vrhovni sud. 

Lewis je imala 15 godina kada je izbola Brooksa više od 30 puta u stanu u Des Moinesu. Dužnosnici su rekli da je ona tada pokušavala sa svojom posvojenom majkom pobjeći od zlostavljanja  i da je spavala u hodnicima stambene zgrade u Des Moinesu nakon čega ju je 28-godišnji muškarac počeo prisilno prodavati drugim muškarcima za seks. Nesretna djevojka na suđenju je ispričala kako ju je Brooks nekoliko puta silovao u tjednima prije ubojstva. Službenicima je rekla da je, nakon što ju je još jednom silovao, zgrabila nož s noćnog ormarića i u naletu bijesa izbola Brooksa.

Policija i tužitelji nisu osporili da je djevojka bila seksualno zlostavljana i prodavana, ali su tvrdili da je Brooks spavao u trenutku kada je izboden te da nije predstavljao neposrednu opasnost u tom trenutku.

23. travanj 2024 16:02