StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORBA ZA ISTINU

Je li Bahmut pao? Wagnerovci objavili snimku na kojoj sviraju i mašu zastavom postrojbe na zgradi u centru grada

Piše Marko Didić/sd
2. ožujka 2023. - 16:32

Je li se Bahmut (grad 90 kilometara udaljen od Donecka) pao ili se još drži?

Na koji način se brani, što se točno događa u tom gradu? To su sve jednostavna pitanja na koja nitko ne daje jednostavne odgovore. Ni ukrajinska ni ruska strana, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je puno propagande i "originalnih" snimki koje žele poručiti sasvim suprotne poruke svijetu. Rusi, koji ovaj grad nazivaju Artemovsk, poručuju da su skoro već u Bahmutu, dok Ukrajinci govore da grad još brane, ali da se dio trupa i strateški povlači.

Na svim proruskim kanalima u četvrtak ujutro pojavila se snimka četvorice pripadnika grupe Wagner kako na vrhu razrušene zgrade u Bahmutu sviraju neku svoju budnicu. Dvojica "muzičara" (kako ruska propaganda naziva borce ove grupacije koja je je dobila ime po prezimenu slavnog njemačkog skladatelja) sviraju violinu, jedan trubu, a jedan maše zastavom Wagnera.

Sva četvorica su bez oružja, što treba poručiti svijetu da oružje u Bahmutu Rusima više i nije potrebno. Čak je i Jevgenij Prigožin objavio poruku ispod ove snimke koja glasi: "Momci su nestašni, jutros su je snimili u Bahmutu, praktički u centru grada."

Video: Telegram

Dan prije wagnerovci su se pohvalili da su potpuno razbili 24. motoriziranu ukrajinsku brigadu nazvanu po bivšem engleskom premijeru Borisu Johnsonu, a da se sukobi s ukrajinskom vojskom vode na periferiji Hromova i zgradama južno od ulice Korsunskoho, te je grad praktički operativno, a uskoro i fizički opkoljen, osobito nakon zauzimanja predgrađa Stupki. Put od Časov jara do Hromova stalno je pod artiljerijskom paljbom Rusa. Objavljuju se informacije i da Rusi ne drže samo zapadni dio grada, ali i tu se vode borbe. Navodno je bilo razmjene vatre i između samih Ukrajinaca, koji su pucali jedni na druge zbog strategije – bježati ili braniti.

Ukrajinci navode da je samo južni dio Bahmuta zauzet i da se borbe vode za preostale dijelove grada. Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin u srijedu je javno poručio da se obrana Bahmuta vjerojatno ne može nastaviti unedogled.

"Vjerujem da ćemo prije ili kasnije vjerojatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu", izjavio je u srijedu za radio NV.

Ukrajinski borci se, pak, žale u svojim alarmantnim videosnimkama da su apsolutno ostali bez granata za artiljeriju i tenkove i da se "ne smije u tjedan dana gubiti jedan bataljun, a dnevno gotovo po jednu četu vojnika da bi se obranio grad koji se nema čime i kako obraniti".

Rusija pokušava presjeći opskrbne linije braniteljima grada, koji je poprište jednih od najžešćih borbi, kako bi ih prisilili na predaju ili povlačenje. Rade to po principu biljke "artičoka", kojoj se dolazi do srži skidajući list po list biljke. To Ukrajinci zovu taktikom spaljene zemlje, a Rusi za sve svoje aktivnosti objavljuju riječ "rade". Pa im tako radi artiljerija, radi pješadija, rade diverzanti... Po Lisičansku, Sjeverodonecku i nedavno Soledaru koji su padali oko Bahmuta.

Padne li Bahmut, Rusija bi ostvarila prvu veću pobjedu u više od pola godine, te bi se otvorio put osvajanju preostalih urbanih središta u regiji Doneck.

Ukrajinci pred pad Bahmuta, govore ruski mediji, žele razvući ruske snage na druge frontove pa su tako izveli i napad na Brjansku oblast, koja graniči s Ukrajinom, i prodrli na ruski teritorij, a prije nekoliko dana napali su i Krim s deset bespilotnih letjelica, koje su, tvrde Rusi, sve neutralizirane.

Nemoguće je doznati pravu istinu, ali snimke govore da je stanje u Bahmutu vrlo teško.

​Video: Telegram

​Video: Telegram

29. lipanj 2024 08:49