StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT NA BLISKOM ISTOKU

Izrael odustaje od kopnene ofenzive na Gazu? Oglasio se i jordanski kralj Abdulah

Piše dv
17. listopada 2023. - 11:53

Izraelska vojska se priprema za sljedeću fazu svoje operacije protiv Gaze, ali planovi možda neće biti u skladu s očekivanjima, izjavio je glasnogovornik.

Prethodno je IDF poručio da će njegove snage "povećati operativnu spremnost za sljedeće faze rata, s naglaskom na značajne kopnene operacije".

Ali sada se čini da je potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik IDF-a, malo ustuknuo:

"Pripremamo se za sljedeće faze rata. Nismo rekli koje će one biti. Svi govore o kopnenoj ofenzivi. Moglo bi biti nešto drugačije.", donosi Jutarnji list

Oglasio se i jordanski kralj Abdulah te poručio kako neće biti novih izbjeglica ni u Jordanu ni Egiptu te da je cijela regija na rubu provalije.

Jordan neće prihvatiti nove palestinske izbjeglice, rekao je u utorak kralj Abdulah II. nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu i naglasio da nove izbjeglice neće prihvatiti ni Egipat i da je to "crvena crta".

"Neće biti novih izbjeglica u Jordanu, niti u Egiptu", rekao je jordanski kralj i dodao da može govoriti uime susjednih zemalja o tom pitanju, prenosi agencija dpa.

"To je crvena linija, jer mislim da je takav plan nekih koji žele stvoriti de facto takvu situaciju na terenu", rekao je prema agenciji Reuters.

image

Jordanski kralj Abdulah

Tobias Schwarz/Afp

Sukob između palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Izraela ne smije se voditi preko tuđih leđa, naglasio je jordanski kralj.

Nakon neviđenih napada Hamasa na Izrael 7. listopada i uzvratnog izraelskog bombardiranja Gaze kojom vlada Hamas, gotovo milijun od 2,3 milijuna stanovnika Gaze premjestilo se prema Egiptu poslušavši poziv Izraela da se sklone kako bi on mogao izvesti operaciju čišćenja boraca Hamasa.

Jordanski kralj naglasio je važnost dopreme humanitarne pomoći za stanovništvo Gaze.

Humanitarno stanje mora se riješiti u samoj Gazi i na Zapadnoj obali, rekao je.

Civili moraju biti zaštićeni u sukobu, bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost, naglasio je Abdulah II.

- Cijela regija je na rubu provalije, ​​upozorava jordanski kralj Abdullah II u posjetu Berlinu.

22. svibanj 2024 16:17