StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTRAŽNI CENTAR ŽUPANIJSKOG SUDA U DUBROVNIKU

Istražni zatvor za prijevoz trojice imigranata

25. rujna 2019. - 16:23
Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda, odnosno kazenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj kao članici Europske unije i potpisnici Šengenskog sporazuma, Županijski sud u Dubrovniku odredio je jednomjesečni istražni zatvor državljanini BiH Alenu F. (34) iz mejsta Hodovo kod Stoca u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Odlučujući o prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću od 24. rujna za određivanje istražnog zatvora, Županijski je sud odredio istražni zatvor koji može trajati najdulje mjesec dana. Također, sud je odlučio o jamstvu od 15 tisuća kuna, koje ako bude uplaćeno, omogućava pritvorenom osumnjičeniku zamjenu istražnog zatvora za uvjetnu slobodu.

Razlog za određivanje istražnog zatvora jest činjenica da je tiječ o stranom državljaninu koji ni rodbinski, ni prijateljski ni poslovno, odnosn s ničim nije vezan za Republiku Hrvatsku te bi napuštanje teritorija Hrvatske moglo spriječiti ili daljnje vođenje kaznenog postupka protiv njega učiniti gotovo nemogućim.

I nače, Alen F. je zatečen u trenutku dok je s osobnim vozilom BiH- registarskih oznaka, u nedjelju 22. rujna na dijelu autoputa u blizini Malog Prologa prevozio trojicu državljana Turske. Navodno, riječ je o pripadnicima kurdske narodnosne skupine za koje je utvrđeno da su prethodno ilegalno, pjeđice prešli državnu granicu, nakon čega ih je Alen F. ukrcao u svoje vozilo.

Osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio kazneno djelo koja mu se stavljaju na teret, proizlazi iz i iz iskaza jednog od svjedoka, odnosno putnika koje je osumnjčenik prevozio.
 
18. travanj 2024 20:55