StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsezona se krčka

Hrvatski ugostitelji i hotelijeri krenuli u potragu za radnom snagom u susjednoj BiH: za vrsnog kuhara, uz smještaj i hranu, zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno

Piše PSD
18. siječnja 2022. - 13:02

"Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sve upute i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju", navodi se u oglasu. Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni platiti za vrsnog kuhara, uz osigurane smještaj i hranu.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, ističe da je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odljev ugostiteljskih radnika.

"Ako Vlada RS ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu", kazao je Tatić i istaknuo kako imaju obećanje da će Vlada RS smanjiti doprinose poslodavcima da bi oni mogli povećati plaće radnicima, piše Dajana Vujatović za Nezavisne novine.

"Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu raditi sezonu, imaju trostruko veću zaradu", kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju kako će u sezoni ostati bez radnika.

image
Kuharska plaća u Hrvatskoj kreće se od 1.500 do 2.500 eura
Ante Čizmić/Cropix

"Bit će ih vrlo teško zaustaviti ako ne povećamo plaće radnicima", dodaje Tatić. Dodaje da konobari zarade oko 1.000 eura, dok je kuharska plaća od 1.500 do 2.500 eura.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca", ističe za Nezavisne novine da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH. Dodaje da sezona počinje već od ožujka i travnja, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće osigurati na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uvjete.

BiH će poželjeti konobara

"Mi očekujemo da će se i ove godine tako nastaviti, te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku", kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH. Ističe da su u toku razgovori s Vladom RS o načinu rješenja toga problema.

"Hoćemo poboljšati materijalno stanje radnika, ali i uvjete rada, da bismo uspjeli barem jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uvjetima rada ovdje", pojasnio je Kurtinović.

image
Sobarice u Hrvatskoj mogu zaraditi više od 800 eura
Matija Djanješić/Cropix

Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići raditi, a ponuda mu je od lipnja do listopada.

"Zaradit ću mnogo više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje", rekao je on.

Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tijekom ljeta odlazi na Korčulu, kod zapadnih susjeda, gdje u jednom hotelu radi kao sobarica.

"Smještaj i hrana su nam osigurani. Plaća je prošle godine bila viša od 800 eura", kazala je Milisavić i istaknula kako se već dogovorila s tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine, pišu Nezavisne novine.

image
Konobari u RH zarade oko 1.000 eura, naročito ljeti
Ante Čizmić/Cropix
16. travanj 2024 14:42