StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAGONIJA ‘MIRJANE K‘

Hrvatski pomorac mora na hitnu operaciju žuči, ali mu lučke vlasti ne dopuštaju da ode kući na liječenje! ‘I ostali članovi posade osjećaju se kao u zatvoru‘

Piše DV/Novi list
11. kolovoza 2022. - 12:32

Član posade broda "Mirjana K" u grčkoj luci Pirej mora na hitnu operaciju žuči, ali mu tamošnje lučke vlasti ne dopuštaju da napusti luku i ode kući, u Hrvatsku, na liječenje.

Ovu nevjerojatnu vijest potvrdili su Novom listu članovi posade "Mirjane K", kao i inspektor ITF-a (Međunarodne federacija transportnih radnika) Luka Simić koji su ogorčeni postupcima grčkih lučkih vlasti za koje smatraju kako izravno ugrožavaju život i zdravlje pomorca.

– Kolega je imao određenih tegoba, zbog kojih je, i to na jedvite jade, poslan s broda na pregled liječniku. Utvrđeno je da mora na hitnu operaciju žuči, na što je on tražio da ga puste da na operaciju ode u Hrvatsku, no lučke vlasti taj su njegov zahtjev odbile. Sad je smješten u hotelu, čeka da vidi što će se dalje događati. To je isto kao da je u zatvoru. Ne možemo vjerovati da se na taj način odnose prema kolegi kojemu je zdravlje ugroženo - rekao je Novom listu jedan od pomoraca s "Mirjane K", broda kojim upravlja tvrtka Alveus Capital iz Rijeke, a na čelu tvrtke je Alan Klanac, nekadašnji predsjednik uprave Jadrolinije.

Dodaje kako se i ostali članovi posade osjećaju kao u zatvoru, na sidrištu pred lukom, a ionako lošu atmosferu među posadom koja već tri mjeseca nije primila plaću, pokvarile su vijesti o bolesnom kolegi, kao i o odluci lučkih vlasti da ne dopuste privez broda u luci i repatrijaciju pomoraca, s obrazloženjem da je na brodu već sada manji broj članova posade od dopuštenog minimalnog broja.

U rješavanje ovog slučaja u srijedu se, prema riječima Luke Simića, inspektor ITF-a, uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova, preko hrvatskog Veleposlanstva u Ateni.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

19. travanj 2024 23:46