StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNE IDE U MONAKO

Hrvatska je odbila izručiti Jonathana Taylora, britanskog zviždača koji je svojevremeno srušio vlast u Brazilu: ‘Hvala vam na podršci, vraćam se kući‘

Piše slobodna dalmacija
9. srpnja 2021. - 16:21

Jon se vraća kući. Tim je riječima Jonathan Taylor, Britanac koji posljednju godinu prisilno živi u Hrvatskoj, prokomentirao odluku ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice koji je odbio zahtjev za njegovim izručenjem Monaku, piše Slobodna Dalmacija.

– Izručenje odbijeno. Hvala vam na podršci. Vraćam se kući. Jon se vraća kući – poručio je u četvrtak Jonathan Taylor, odvjetnik iz Southamptona, koji se našao u pravoj kafkijanskoj štoriji nakon što je 2012. javno progovorio o milijunskim iznosima mita kojima je multinacionalna naftna kompanija SMB sa sjedištem u Maroku podmićivala stranke i dobivala poslove. Tvrtka ga je optužila da ju je ucjenjivao prijetnjama da će objaviti svoja saznanja ako mu ne isplate golemi iznos. A Kneževina Monako je za njim, na temelju tih optužbi za pokušaj iznude, izdala crvenu Interpolovu tjeralicu.

Uhićen u Dubrovniku

Taylor je prošloga srpnja s obitelji došao na ljetovanje u Dubrovnik. Gdje je, na temelju te tjeralice i uhićen.

Prvo je Županijski sud u Dubrovniku donio odluku o Taylorovom izručenju Monaku. Potom je tu odluku potvrdio i Vrhovni sud. U međuvremenu Monako je povukao zahtjev za izručenjem, a Taylor je postao jedan od poznatijih europskih zviždača. Ovoga proljeća Međunarodna mreža zviždača (WIN) uputila je pismo ministru Ivanu Malenici u kojemu je tražila da se Tayloru omogući povratak u Britaniju. Predsjednica ove organizacije Anna Myers upozorila je da Taylor nije optužen ni za kakvo kriminalno djelo te da je zahtjev za izručenje stoga neosnovan.

Sam Taylor u svojoj izjavi za BBC žalio se da je tijekom svibnja protiv svoje volje odveden u psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Isprva mu je, prema njegovim riječima, bilo rečeno da će ga psihijatar posjetiti u stanu koji je iznajmio radi procjene, no nakon toga mu je, opisao je Taylor, policija upala u stan, vezala ga i odvela na psihijatrijsku kliniku gdje je proveo noć. MUP je, pak, pojasnio da je Tayor bio u psihički nestabilnom stanju te da su ga zbog toga odveli u ambulantu.

Srušio vlast u Brazilu

Tijekom svojeg prisilnog boravka u Hrvatskoj Taylor se požalio tjedniku Nacional na svoj tretman na sudovima.

– U Hrvatskoj sam 215 dana i s punim pravom mogu reći da je vaše pravosuđe lošije negoli u nekim afričkim državama, i to je prije svega velika nepravda za sve ljude koji žive u ovoj divnoj zemlji – ustvrdio je Taylor, ocijenivši da je pravosuđe u Hrvatskoj "ostalo u prethistoriji i vremenu neandertalaca".

Tvrdi da nije bio upoznat s terminom donošenja odluke o njegovom slučaju na Vrhovnom sudu, nego je za nju saznao tek tjedan dana kasnije, kada je odluku dobio pisanim putem.

U svijetu zviždača Jonathan Taylor je jedan od kapitalaca. Zbog njegovog je svjedočenja srušena vlast u Brazilu. Taylor je otkrio da je tvrtka SBM plaćala stotinu milijuna dolara mita čelnicima brazilske naftne tvrtke Petrobras u vremenu kada je tu kompaniju vodila Dilma Rousseff, kasnija predsjednica Brazila. SBM je mimo zakona financirao i njezinu predsjedničku kampanju, a kada se to otkrilo uslijedila je najveća antikorupcijska akcija u povijesti Brazila – "Operacija autopraonica" u kojoj se pod istragom našao niz brazilskih političara i tamošnjih tvrtki, piše Slobodna Dalmacija.

08. srpanj 2024 07:48