StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE JE POLITIKA

Hoće li nakon Gospića i Dubrovnika sada i Vukovar biti mjesto podjela? Spremaju li se opet dvije kolone, bojkot Milanovića, i kakva je u tome uloga Ivana Penave?

Piše Marina Karlović-Sabolić/sd
2. studenog 2022. - 07:43

Predsjednik Republike Zoran Milanović prvo nije mogao dodijeliti odlikovanja na obljetnici osnutka 9. brigade u Gospiću. Pa ga nakon toga nisu zvali ni u Dubrovnik, na obljetnicu obrane i oslobođenja juga Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Već smo naviknuli da su predsjednik i Vlada na ratnoj nozi. I da koriste svaku, pa i najmanju priliku da drugoj strani bace klipove pod noge.

Ministar obrane Mario Banožić tako već mjesecima ne može govoriti u vojarni dok je u njoj prisutan vrhovni zapovjednik, jer je on, Milanović, tako naredio. A Vlada, zauzvrat, predsjednika izbacuje iz protokola gdje god stigne.

Pitanje je samo jedno: je li Vukovar sljedeći?

image

Zoran Milanović u Dubrovniku, na obilježavanju obljetnice juga Dalmacije
 

Božo Radić/Cropix

Obljetnica pada grada heroja je za nepuna tri tjedna. I ne bi bilo prvi put da se Milanovića u Vukovaru namagarči. U vrijeme kada je kao premijer u tom gradu forsirao ćirilične ploče, Milanovića je 2013. lokalni Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – tada na daljinsko upravljanje Karamarkova HDZ-a – blokirao na putu prema Ovčari. Zajedno s Milanovićem bio je i tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović, čitav vojni vrh i diplomatski zbor.

– Mi uvijek pozivamo da se okupimo u tišini i dostojanstvu i da se ne zloupotrebljavaju obljetnice ni bilo koje komemoracije za bilo kakve političke ciljeve, a posebno one koji unose nemir, razdor i čiji je jedini cilj izazivanje podjela u  društvu – ustvrdila je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nakon što je izaslanstvo Vlade, uoči Svih svetih, položilo vijence i upalilo svijeće na zagrebačkome Mirogoju.

Komentirajući odnos s predsjednikom Republike, ministrica Obuljen Koržinek poručila je kako "nitko nikoga ne bojkotira".

– Ono što mi kao Vlada radimo i govorimo usmjereno je isključivo na okupljanje. Ako netko svoju agendu stvara na podjelama, mislim da će to ljudi prepoznati, a potpredsjednik Vlade Tomo Medved je jasno naglasio, pred nama kao narodom je jedan od najtužnijih mjeseci u godini, posebno za građane Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova koji su teško stradali 91. godine – zaključuje ministrica kulture.

Ako su u vlasti i planirali na bilo koji način opstruirati Milanovićev dolazak u Kolonu sjećanja u Vukovar, šanse da u tome ovaj put uspiju prilično su male.

image
Božo Radić/Cropix

Za razliku od 2013. godine, Milanović danas u Vukovaru ima jednog važnog saveznika, tamošnjega gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, koji danas na sva usta hvali i veliča duboko dvojbene stavove hrvatskog predsjednika o ratu u Ukrajini i obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

I koji neće dopustiti da HDZ njegovu novopečenom političkom pajdi Milanoviću išta napakira. Riječ je, podsjetimo, o istom onom Penavi koji je te 2013. godine zdušno branio boje HDZ-a, žestoko kritizirao Milanovića i na vukovarskim ulicama dizao revoluciju protiv ćirilice.

I koji je stajao iza nekadašnje blokade državnog i vojnog vrha, kao i iza većine priča o dvjema vukovarskim kolonama.

Taj Milanovićev adut iz rukava Penava ne odustaje od toga da i dalje bude alfa i omega vukovarske komemoracije. Prije tjedan dana na službenim stranicama Grada Vukovara pohvalili su se da su, zajedno s vukovarskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, ustanovama te institucijama počeli s organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Odbor za obilježavanje održao je već dvije sjednice. I utvrdio program.

image

Andrej Plenković odaje počast kod Zida boli

Ranko Šuvar/Cropix

Početak komemoracije ponovno bi se vratio u krug bolnice, a Kolonu sjećanja trebali bi predvoditi Vukovarci koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja. Što su Penavini kritičari odmah protumačili kao idealan scenarij po kojemu bi se i on, koji je u vrijeme rata još bio dijete, mogao naći na čelu Kolone.

Kvaka leži u tome što je organizacija tužne vukovarske obljetnice bila u nadležnosti lokalne vlasti do 2020. godine. Nakon toga glavna uloga je pripala Vijeću za domovinski pijetet, mir i razvoj, kojemu je na čelu ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U Vijeću je i Penava kao gradonačelnik Vukovara, ali u njemu nema ni većinu ni presudni glas. Vijeće bi se za koji dan trebalo sastati i dogovoriti program obilježavanja. Na koji će Penava očito doći s već – gotovim rješenjem.

17. lipanj 2024 09:48