StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUMANJITI POSLJEDICE

HNS predlaže: ukidanje prireza, smanjiti paušal za iznajmljivače za 50%, a zakup javne površine i gradskih prostora za minimalno 30%

Piše PSD.
11. ožujka 2020. - 10:58
Ukidanje prireza, smanjenje paušala za iznajmljivače, smanjenje cijene za zakup javne površine te smanjenje zakupa za najam prostora u vlasništvu Grada mjere su koje dubrovački HNS predlaže kako bi se spriječili ili minimizirali negativni utjecaji koronavirusa na gradske gospodarstvenike. Predstavili su ih na konferenciji za medije predsjednica podružnice Dubrovnik Nataša Gabričević te potpredsjednik podružnice i gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović.
„Vidimo da situacija oko koronavirusa svaki dan sve više eskalira. Stoga smo odlučili dati naše prijedloge mjera za sprječavanje ili minimiziranje negativnih utjecaja koronavirusa na financijske rezultate turističke sezone, a time i na džepove naših sugrađana. Tu smo s namjerom da otvorimo dijalog sa svim sudionicima i gradskom upravom, a sve s ciljem zaštite građana i gospodarstva. Dubrovački HNS zato predlaže četiri konkretne mjere koje bi trebale pomoći oko sprječavanja nastanka financijskih gubitaka gospodarstvenicima, ali i dugoročno doprinijeti oporavku te u konačnici uzrokovati novi rast u sferi poduzetništva“ – rekla je Nataša Gabričević te nabrojala te mjere.
„Predlažemo ukidanje prireza koji je danas 10%, smanjenje paušala za iznajmljivače za 50%, korekciju cijena za zakup javnih površina, tj. smanjenje zakupa za javne površine za minimalno 30% te korekciju cijena za najam prostora u vlasništvu Grada, tj. smanjenje zakupa za minimalno 30%. Većina mjera bi se trebala početi primjenjivati 1. travnja ove godine te kao privremene trajati minimalno 1 godinu s mogućnošću produženja“ – naglasila je Gabričević te dodala kako je iz samog Grada Dubrovnika predložen jedan manji dio ovog paketa i to u značajno ograničenom obliku, a s mišlju da će se o daljnjim koracima razgovarati u 6. mjesecu.
„Smatramo da je to kasno i da je sada vrijeme za reagiranje. Čak i da se dogodi najbolji scenarij, onaj kojem se svi nadamo, a to je da nas ovaj virus izbjegne fizički, financijskih posljedica za naš turizam i gospodarstvenike će i dalje biti. A ovim mjerama one će se značajno smanjiti te bi se njihovim dugoročnim uvođenjem moglo dodatno potaknuti gospodarstvo“ – zaključila je, dok je njen stranački kolega Miho Obradović pojasnio razloge zbog kojih su se odlučili na ovakav prijedlog.
„Jasno je da epidemija korona virusa već sad ima veliki utjecaj na gospodarstvo, posebno turizam. Otkazuju se rezervacije i kongresi, a problema će imati svakako i kruzing industrija. Već su javno dostupni i podaci o značajnom padu rezervacija, kako u hotelskim kućama tako i kod privatnih iznajmljivača. Posljedično se očekuje značajan pad prihoda u svim djelatnostima što će se zasigurno odraziti i na visine plaća, zaposlenost pa i razvoj. Znajući da su mnogi naši sugrađani, ali i obrtnici i poduzetnici s ciljem razvoja djelatnosti ušli u kreditno zaduženje, navedenim mjerama cilj nam je osigurati stabilnost i materijalnu sigurnost zajednice.“ – rekao je Obradović uz opasku kako je Dubrovnik posebno izložen ovakvom poremećaju budući da tu već odavno sezona nije samo tri ili šest mjeseci.
„Očekujemo da Grad ima spremne mjere za zaštitu zdravlja svih stanovnika našeg grada, ali u svakom slučaju mjere zdravstvene zaštite prepuštamo stručnim osobama, prije svega odgovornima u Ministarstvu zdravstva i u Gradu Dubrovniku. Najvažnije je da svi ostanemo mirni i slijedimo njihove upute. Zato je naš obol u ovoj iznimno kompliciranoj situaciji ovaj konkretan prijedlog mjera za zaštitu standarda građana i poduzetnika grada u slučaju daljnje eskalacije koronavirusa te negativnog utjecaja na rezultate turističke sezone“ – izjavio je gradski vijećnik HNS-a uz opasku kako se nadaju da će iz gradske uprave njihov konstruktivan prijedlog ozbiljno shvatiti te preuzeti i uvesti ove mjere i tako pravovremenom reakcijom zaštititi svoje sugrađane, priopćili su nakon konferencije za novinare iz HNS podružnica Dubrovnik
16. lipanj 2024 18:17