StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU 110 GODINA

Geofizičari objasnili zašto nas potres u blizini Šibenika ne treba čuditi: ‘Dalmacija je i inače jedno od sezmički najaktivnijih područja u državi‘

Piše slobodna dalmacija
8. lipnja 2021. - 20:42

U utorak ujutro samo minutu prije šest sati područje oko Šibenika i Knina zatresao je potres jačine 4,7 po Richterovoj ljestvici. Nakon toga, mnogi su se prisjetili potresa u Zagrebu i Petrinji te se zapitali kako je moguće da se sada trese i tlo na području Dalmacije. O svemu se oglasila i stručna Facebook stranica Geofizika uživo, donosi Slobodna Dalmacija.

- Danas nas je u 5 sati i 59 minuta probudio jak potres magnitude 4.7 s epicentrom nedaleko Šibenika. Kako smo u zadnjih godinu i pol svjedočili serijama potresa koje su zadesile zagrebačko i petrinjsko područje, puno se ljudi začudilo i zapitalo: “Pa kako to da je sada dolje zatreslo?- zapitali su se u početku svoje objave.

- Međutim, potresa na jugu Hrvatske itekako ima, te općenito središnju i južnu Dalmaciju smatramo jednom od seizmički najaktivnijih područja u našoj zemlji. U skladu s time, područje u okolici grada Šibenika u posljednjih je 110 godina zatreslo mnogo potresa, a epicentri onih koji su se dogodili u radijusu 50 km od današnjeg potresa prikazani su na prvoj slici. Na drugoj slici prikazan je pripadni histogram tih potresa po magnitudam- dodali su i priložili obećane fotografije.

Histogram potresa koji su se dogodili u razdoblju od 1909. do 2019. godine u radijusu 50 km od potresa M 4.7 8.6.2021. u 5:59 po magnitudama

- Najviše potresa događa se u srednjoj i južnoj Dalmaciji, u široj okolici Rijeke te u središnjoj Hrvatskoj, ali jaki potresi mogu se dogoditi bilo gdje u Lijepoj našoj- istaknuli su te dodali kako se povijesni potresi mogu pogledati na službenim stranicama Geofizičkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, donosi Slobodna Dalmacija.

29. lipanj 2024 12:52