StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNapeto u Sarajevu

Federacija BiH dobila novu vlast unatoč otporima vodeće bošnjačke stranke, SDA: prosvjednici skandirali ‘Izdaja‘ i ‘Ustaše‘

Piše vijesti sd/hina
28. travnja 2023. - 17:26

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao je u petak novu entitetsku vladu s Nerminom Nikšićem na čelu koju će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i stranaka iz probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH, donosi Slobodna Dalmacija.

Nakon jučerašnje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta odblokiran je izbor nove vlade, a protiv te odluke oštro je bila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta čiji su simpatizeri organizirali prosvjede ispred zgrade parlamenta dok je trajalo zasjedanje.

Novoimenovani premijer Nermin Nikšić ocijenio je ključnim rad na izgradnji povjerenja u entitetu i jačanje suradnje s Republikom Srpskom.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija kako rade protiv interesa Bošnjaka i da je Schmidt pogodovao Hrvatima.

Nakon iznesenih kritika zastupnici SDA i Demokratske fronte napustili su zasjedanje, a tijesnom većinom potvrđen je novi saziv Vlade koji će naslijediti vladu SDA-ova Fadila Novalića.

image
Antonio Balic/Cropix

To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine stranke probošnjačkih i građanskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ.

Osim DF-ovih zastupnika, sjednicu su napustili i SDA-ovi, nakon čega je uslijedilo glasanje.

Predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović im je prije izlaska poručio: "Želim vam ipak sreću, jer o vama ovisi i budućnost moje djece".

Građani koji se nalaze ispred Parlamenta prvo nisu shvatili da iz zgrade izlaze zastupnici DF-a pa su ih izviždali. Nakon nekog vremena su shvatili o čijim zastupnicima je riječ pa su im uputili pljesak. Zastupnici DF-a izašli sa sjednice Parlamenta FBiH i pridružili se prosvjednicima.

Zastupnicima koji su ostali u zgradi Parlamenta, okupljeni su uzvikivali "Izdaja" i "Ustaše", međutim vrlo brzo je krenulo razilaženje okupljenih.

image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
28. lipanj 2024 19:25