StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStigli su noćnim vlakom

Europske moćnike u Kijevu dočekale sirene, francuski diplomat poručio: ‘Zelenski, vrijeme je za ključan odgovor‘

Piše Karla Juničić/JL
16. lipnja 2022. - 13:00

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi stigli su u četvrtak ujutro u Kijev kako bi se susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Predmet razgovora bile su težnje zemlje za članstvo u EU i daljnja opskrba Ukrajine oružjem.

Trojica čelnika prvi su puta posjetila ukrajinsku prijestolnicu od početka ruske invazije. Stigli su noćnim vlakom u Kijev gdje su ih dočekale sirene za zračni napad koje su upozoravale na mogući raketni napad. La Repubblica je izvijestila kako su čelnici prešli u Ukrajinu s poljske granice, ali njihovi precizni planovi putovanja bili su nepoznati jer Pariz, Berlin i Rim nisu dali službene detalje o dugo očekivanom putovanju.

image

Olaf Scholz

Ludovic Marin/Afp

- Sada ćemo se sastati s predsjednikom Zelenskim kako bismo posjetili ratno mjesto gdje su počinjeni masakri, a zatim vodili razgovore koji su zakazani s predsjednikom - rekao je Macron novinarima na željezničkoj postaji u Kijevu i produžio za Irpin.

Posjet je ''poruka europskog jedinstva prema Ukrajincima i potpore, (poruka) o sadašnjosti i budućnosti jer znamo da će tjedni koji dolaze biti vrlo teški'', rekao je francuski predsjednik, donosi Jutarnji list. 

Francuski diplomatski dužnosnik rekao je novinarima Politica da će nakon završetka rata u Rusiji ''biti potreban 'dijalog' između Moskve i Kijeva kako bi se saznalo kako gradimo održiv mir uz sigurnosna jamstva za Ukrajinu''.

Dužnosnik je rekao: ''Zelenski mora definirati što bi za njega bila vojna pobjeda...Mi smo za potpunu pobjedu uz ponovnu uspostavu (ukrajinskog) teritorijalnog integriteta nad svim teritorijima koje su Rusi osvojili, uključujući Krim.''

image

.

Ludovic Marin/Afp

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis pridružio se trojici čelnika krenuvši drugom rutom u četvrtak ujutro. Posjet Macrona, Scholza i Draghija dolazi uoči sastanka čelnika EU tijekom kojeg će se odlučiti hoće li se Ukrajini dodijeliti status kandidata za pridruživanje bloku. Očekuje se da će Europska komisija u petak preporučiti da Ukrajini treba dati status kandidata, što je prvi korak prema članstvu, iako će postojati uvjeti za poboljšanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

image

.

Ludovic Marin/Afp
image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Još nije jasno stajalište trojice lidera. Tijekom posjeta Moldaviji u srijedu, Macron je ostao otvoren prema pridruživanju Kijeva i Moldavije. ''Želim poslati jasan i pozitivan signal, ali moramo izgraditi jednoglasnost među članicama EU'', rekao je.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak pozdravio je njihov dolazak, rekavši da su "sigurnost hrane, oružje i podrška Ukrajini važne teme za razgovor". "Očekujemo podršku za zahtjev Ukrajine za status kandidata za EU", rekao je Jermak u objavi na Telegram kanalu.

Dio razgovora je vojna pomoć Ukrajini. Zelenski je u više navrata zahtijevao pošiljke dalekometnog i teškog topništva potrebno za borbu protiv napredujućih ruskih snaga u istočnom Donbasu i južnim obalnim regijama. Dužnosnici EU sada su pod pritiskom da odobre dodatnu vojnu pomoć, posebice nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio u srijedu da će Kijevu pružiti milijardu dolara sigurnosne pomoći, koja će uključivati topništvo, obalnu obranu i napredne raketne sustave.

image

.

Ludovic Marin/Afp
image

.

Ludovic Marin/Afp
image

Olga Stefanishyna i Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp
image

.

Ludovic Marin/Afp
24. travanj 2024 11:47