StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKUPUS PO ZLATO

Eko proizvodi bolji su za naše zdravlje, ali i skuplji po naš džep. Usporedili smo cijene, rekorder je ekološki kupus

Piše Petra Klarić/sd
22. siječnja 2024. - 15:17

Tržište ekoloških proizvoda u zadnjih nekoliko godina bilježi velik porast, ljudi se za zdravije opcije odlučuju sve češće, unatoč njihovoj skupoj cijeni. Neki ih kupuju zbog alergija, a drugi jednostavno zato što žele više brinuti o svom zdravlju. No, što to zaista znači za naš kućni budžet?

Nije rijetkost da proizvodi s ekološkim certifikatom koštaju i duplo skuplje, najčešće zbog većih troškova proizvodnje. Osim pitanja cijene, vrlo je važno i kakav utjecaj ekološke namirnice imaju na naše zdravlje. Istraživanja mahom ne pokazuju značajne razlike između, primjerice, količine nutrijenata u ekološki uzgojenoj hrani od one uzgojene standardnim putem. No, ona je ipak puno bolja za okoliš, a sadrži i manje antibiotika i štetnih pesticida, piše Slobodna Dalmacija.

Iako se benefiti takve prehrane ne mogu poreći, ne može se poreći ni njena skupa cijena. Taj kriterij posebno je važan danas, kada cijene generalno sve više i više divljaju. Kako bi vidjeli koliko je to sve skupa dostupno jednom prosječnom hrvatskom građaninu, napravili smo cjenovnu usporedbu “običnih” i bio proizvoda. 

image

Usporedba cijena proizvoda koji se često nađu u košaricama Hrvata

Ilustracija/SD

U uži izbor uzeli smo proizvode koji se često konzumiraju u velikoj većini naših kućanstava, bili oni prehrambeni (voće, povrće, meso i mliječni proizvodi...) ili proizvodi za kućanstvo, na čijoj se ambalaži sve češće može vidjeti neka vrsta eko oznake. 

Poslužili smo se tako online katalozima dviju poznatih trgovina mješovitom robom i usporedili ih s proizvodima iz bio&bio i Bio Planet dućana, dok smo za cijene ekološki uzgojene piletine otišli u Purexovu trgovinu. Osim očekivane razlike u cijenama “običnih” i eko proizvoda, iznenadila nas je i razlika u nekim cijenama u dvije različite eko trgovine. 

Ispada tako da su bio&bio dućani ipak nešto skuplji od Bio Planet trgovina. Također, pileći file u Purexu i nije toliko skup ako ga usporedimo s Cekinovim pakiranim pilećim fileom, ali moramo reći da u trgovinama ima i dosta jeftinijih alternativa. 

Najveća razlika, očekivano, bila je u cijenama voća i povrća. Sve je skuplje u ekološkoj varijanti. Više nego duplo skuplje tako ćete platiti bio krumpir, salatu, limun, luk... No, definitivni pobjednik je kupus, koji u ekološkoj varijanti košta čak pet puta više. 

Ispada da je briga o zdravlju i čista (ili bar čišća) prehrana zapravo veliko opterećenje za budžet. Još je i lako kada se može kombinirati “obične” proizvode s onim ekološkima ili čekati sniženje, ali ove cijene sigurno stvaraju opterećenje ljudima koji zbog alergija nemaju izbora. 

29. travanj 2024 14:41