StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSPJELA POBUNA ! |

DUBROVAČKA KAPARA I ŽUPSKI KAVOLIN JAČI OD GMO-a Mali proizvođači i dalje će moći sijati vlastito sjeme, kupci biraju hoće li domaće ili ‘plastiku‘

Piše Stanislav Soldo
27. ožujka 2021. - 15:31

Paška dinja, viška artičoka, dubrovačka kapara, trogirska cvjetača, župski kavolin, sinjski kupus, kukuruz osmeroredac, ljubitovički luk šarac, polački ozimi luk, brgudski češnjak, dolačka kapulica, konavoski luk, domaća sjekirica, bob, slanutak, ljutika-kozjak, raštika, blitva, rajčica-hercegovački i neretvanski jabučar, šibenski šljivar - autohtone su sorte povrća koje će se i dalje uzgajati u dalmatinskim vrtovima, javlja Slobodna Dalmacija.

Mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i „kumice s placa" ipak će moći sijati svoje vlastito sjeme, koje godinama čuvaju, bez obveze certificiranja i dorađivanja, a ljubitelji „mirisnog“ domaćeg povrća na pazarima će kupovati domaće ekološke proizvode koji se nikako ne mogu mjeriti s uvoznom „plastikom“, koja se tijekom čitave godine nudi po policama trgovačkih centara.

image
Domaćoj pomadori nema konkurencije
Nikola Vilic/Cropix

Naime, Prijedlog zakona o sjemenu, sadnome materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o kojem su saborski zastupnici ovih dana raspravljali i koji je izazvao buru prijepora između oporbe i vladajućih, čini se ipak neće ograničiti upotrebu vlastitog sjemena autohtonih i tradicijskih sorti u vrtovima, kao ni prodaju tako proizvedenog povrća na tržnicama.

Nema ograničenja

Dok neki mali poljoprivredni proizvođači i hobisti udruženi u različite ekološke udruge ističu da neće moći sijati tradicionalne sorte, stručne službe Ministarstva poljoprivrede, pojačane Društvom agronoma, daju potpuno suprotno mišljenje, dapače, hvale nova zakonska rješenja koja, po njihovu mišljenju, ne uvode nikakva ograničenja u pogledu upotrebe domaćeg sjemena.

Za male poljoprivrednike, koji siju domaće sjeme, a viškove iznose na tržnicu ili prodaju na kućnom pragu, sporna je odredba o certifikaciji i doradi sjemena koje će raditi ovlaštene tvrtke, što im, kako kažu, povećava troškove proizvodnje, pa bi u konačnici povrće moglo i poskupjeti, što nikako nije dobro u vremenu korona-krize.

image
Domaći crveni i žuti krumpir
Duje Klaric/Cropix

Međutim, Društvo agronoma iz Osijeka podržava nova zakonska rješenja te ističe da je do sada upotreba sjemena s poljoprivrednoga gospodarstva bila bez ikakve kontrole, odnosno nije poznata kvaliteta takvoga sjemena, kao ni prisutnost bolesti i štetnih organizama, a često je i predmet ilegalne trgovine – upozorava predsjednik Društva agronoma Romeo Jukić, koji naglašava da će svaki poljoprivrednik moći sijati vlastito sjeme i povrće iznositi na tržnicu.

– Ali ako želi od toga imati veću komercijalnu proizvodnju, logično je da mora sijati vlastito certificirano sjeme kako bi se znalo podrijetlo povrća koje prodaje – kaže Jukić za Slobodnu.

– Imamo situaciju da se, primjerice, kupuje kinesko sjeme graha i prodaje se pod hrvatski šareni grah. To je nedopustivo za krajnjeg potrošača, koji treba znati što zapravo kupuje – rezimira Jukić.

image
Mlade domaće tikvice
Duje Klaric/Cropix

Poznato je da su već odavno zaštićeni drniški pršut, paški sir i drugi proizvodi, tako je isto i sa sjemenom. Primjerice, zaštićena je rajčica volovsko srce, ali rajčica sorte amerikanac nije. I povrtlarima nitko ne brani da siju takvo sjeme te da sadnice i plodove prodaju na tržnici. Ali ako će oni svoju proizvodnju plasirati u trgovačke centre i negdje dalje na tržište, onda moraju imati dokaz o certifikaciji sjemena, smatra Jukić. Mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari po ovom zakonu neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

03. studeni 2024 15:09