StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTenzije ne padaju

Državljani zapadnih zemalja napuštaju Ukrajinu: dok su Putin i Biden pregovarali, na prostoru Donbasa odjekivale su eksplozije o kojima ‘nitko ništa ne zna‘

Piše Damir PILIĆ/sd
14. veljače 2022. - 19:27

Na Istoku stare priče, na Zapadu ništa novo: to je sažetak subotnjeg razgovora čelnikâ Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Joea Bidena. Rusija i dalje od SAD-a traži sigurnosna jamstva i negira invazijske namjere, dok SAD i dalje spominje samo sankcije koje sljeduju u slučaju invazije, ignorirajući ruske zahtjeve, piše Slobodna Dalmacija.

Uvod u razgovor bio je na razini hollywoodskog trailera: najprije je u petak SAD poručio da ruska invazija na Ukrajinu može početi čak i prije kraja Olimpijskih igara u Pekingu 20. veljače, da bi već u subotu zapadni mediji - pozivajući se na CIA-u, Pentagon i neimenovane izvore - naveli i točan datum invazije: dok Politico piše da ruski napad počinje u srijedu 16. veljače, Bloomberg je objavio da bi mogao krenuti i dan ranije, u utorak. Zasad još nitko nije objavio da će početi u ponedjeljak.

Kako je nakon razgovora dvojice predsjednika otkrio Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov - koji je američke navode o predstojećoj ruskoj invaziji nazvao „umjetnim napuhavanjem histerije” - Putin je kritizirao zapadno slanje naprednog oružja Ukrajini, držeći da takva politika potiče Kijev da krene u vojni napad na Donbas.

„Dok se neprestano priča o navodnoj ruskoj invaziji, stvaraju se uvjeti za provokaciju od strane ukrajinskih snaga”, rekao je Ušakov.

Tajanstvene eksplozije

Bijela kuća je nakon razgovora ponovila standardnu zapadnu priču o tome kako bi ruska invazija imala „brze i teške posljedice” za Rusiju, jer će SAD i saveznici „odlučno odgovoriti”, odnosno da će se Rusija u tom scenariju suočiti s „iznimno žestokim sankcijama” koje će joj donijeti patnju i međunarodnu izolaciju.

„Predsjednik SAD-a je Putinu jasno dao do znanja da je Amerika posvećena diplomatskom rješenju krize, ali da je u suradnji sa saveznicima jednako spremna i za druge scenarije”, stoji u objavi Bijele kuće.

image
Jack Guez

Dok su dva najmoćnija čovjeka na svijetu razgovarali o ukrajinskoj krizi, državljani zapadnih zemalja na preporuku svojih vlada počeli su napuštati Ukrajinu, a američko diplomatsko osoblje u veleposlanstvu u Kijevu spaljivalo je dokumente i uništavalo kompjutore, kao da će Crvena armija svakog časa banuti u grad.

Također, više lokalnih izvora objavilo je da su se u vrijeme razgovora dvojice predsjednika čule snažne eksplozije na prostoru Donbasa, o kojima su stigla proturječna tumačenja: čelnik separatističke Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je za medije da su eksplozije odjeknule na dijelu Donbasa koji je pod kontrolom Kijeva, dok je ukrajinska vojska porekla povezanost s eksplozijama.

Istodobno je na prosvjedu u Kijevu tisuće Ukrajinaca poručivalo da će se oduprijeti invaziji. Kako piše Reuters, prosvjednici su uzvikivali slogan „Slava Ukrajini”, pozdrav koji su u WW2 koristili ukrajinski kolaboracionisti, odgovorni za pokolj Židova, Poljaka i sovjetskih zarobljenika (unatoč nacističkoj konotaciji, taj pozdrav je 2018. službeno uveden u ukrajinsku vojsku). Zapadne vlade baš ne vole neonacizam, ali ako je s druge strane Rusija, onda se očito žmiri na takve „nestašluke”.

'Anglosaksonci žele rat'

Nakon što su Amerikanci u subotu potvrdili da će evakuirati najveći dio osoblja iz veleposlanstva u Kijevu, sličan potez povukli su i Rusi, s obrazloženjem kako su iz te američke odluke shvatili da su „naši američki i britanski kolege vjerojatno svjesni određenih nasilnih akcija koje se pripremaju u Ukrajini”.

„Bojeći se mogućih provokacija od strane Kijeva ili trećih zemalja, odlučili smo smanjiti osoblje u diplomatskim misijama u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je dan ranije na svom Telegram kanalu osudila američke najave o ruskoj invaziji.

"Histerija u Bijeloj kući govori više nego ikad. Anglosaksoncima je potreban rat. Pod svaku cijenu”, poručila je Zaharova.

Na mogući tragični rasplet ukrajinske krize upozorio je i ruski veleposlanik u UN-ovu uredu u Ženevi Genadij Gatilov, rekavši za RIA Novosti da se odbijanjem ruskih sigurnosnih zahtjeva Zapad opasno kocka sa sudbinom Europe, ali i čitavog svijeta.

image
Alexander Nemenov

„Ozbiljno smo zabrinuti da SAD i njihovi saveznici pogoršavaju situaciju do te mjere da bi se igra dizanja uloga mogla pretvoriti u pravu tragediju. Ovakav put može odvesti svijet u kaos”, poručio je Gatilov.

Čak je i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u subotu zavapio da stalne američke najave ruske invazije „izazivaju paniku i ne pomažu Ukrajincima”, jer je panika „najbolji prijatelj našeg neprijatelja”. Čini se da Zelenski prekasno shvaća da kraj izvjesnih prijatelja Ukrajini nikakvi neprijatelji ne trebaju.

Ruski pobunjenici ‘vraćaju lopticu‘: Kijev sprema ofenzivu


Ukrajinska vojska se priprema za ofenzivu, objavio je u petak zamjenik načelnika Narodne policije samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) Eduard Basurin, kako prenosi TASS.
„Ukrajinske oružane snage provode aktivnosti koje smatramo pripremama za ofenzivne operacije. Bojna raketnih sustava zemlja-zrak S-300 iz 160. raketne brigade prebačena je iz Odese na aerodrom Kramatorsk”, piše Basurin na Telegram kanalu policije DPR-a, dodavši da je u Donbas upućena i 92. mehanizirana brigada ukrajinske vojske - navodeći da je uočena kod Debaljceva – te da Kijev raspoređuje višecjevne raketne bacače na manje od 30 kilometara od kontaktne crte.
Inače, u sjeni medijski razglašenog podatka o 100.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici stoji činjenica da je i Ukrajina u blizinu crte razgraničenja u Donbasu dovela jednako brojnu armiju, a neki spominju i brojku od 140.000 ukrajinskih vojnika.
S druge strane, iz separatističkih republika poručili su kako im pristižu dobrovoljci iz drugih krajeva Ukrajine, što potvrđuje koliko je ukrajinsko društvo podijeljeno.

20. lipanj 2024 14:26