StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODGOVOR NA ‘OTKRIĆE‘-

DR. JURE BURIĆ "Znam ja da su mnogi odmahivali glavom i podsmjehivali se, ali nikad nemojte omalovažavati starije i u svom poslu iskusnije ljude"

Piše Silvia Rudinović
21. rujna 2020. - 15:02
Dobra higijena nosa, ispiranje i vlaženje preparatima od morske soli, moglo bi pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu i virusnih čestica iz tog epitela, poručila je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Osobama koje su i bez simptoma iznova imale pozitivan test na COVID-19, savjetovala je da tri ili četiri puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode, i kod većine je nakon tri dana nalaz brisa bio negativan. Virusi, naime, ne vole slane otopine.

Još prije pola godine, poznati dubrovački umirovljeni otorinolaringolog dr. Jure Burić pisao je ministru zdravstva dr. Viliju Berošu pismo u kojem mu ukazuje na blagodati inhaliranja. Dr. Burić tada nije dobio odgovor, ali je s čitateljima Dubrovačkog vjesnika podijelio upute za pripremu inhalacije. Šest mjeseci poslije, osvrnuo se na profesoričino 'otkriće'.

- Prije pola godine uputio sam ministru Berošu svoj prijedlog, ne savjet niti naredbu već uljudnu molbu; ta, tko sam ja da savjetujem i naređujem. Moj je prijedlog temeljen na vlastitom liječničkom iskustvu i zdravoj pameti. Naravno, za sve je pretpostavka da se radi o prirodnom virusu, jer bi se onda i COVID-19 trebao 'prirodno ponašati'. Ali, ukoliko i nije, trebao bi se barem slično ponašati. Sjećate li se kakve su sve gluposti bile izrečene u početku, te ubija ga temperatura od 28 stupnjeva (kako onda živi na onoj od 36?), te ubija ga vlažnost veća od 50 stupnjeva?! - komentira dr. Burić.

Dubrovački liječnik podsjeća na svoj savjet kako se inhalirati i zbog čega to smatra važnim u vrijeme pandemije.
- Ako virusi u pravilu ne preživljavaju temperaturu višu od 60 stupnjeva i navodno vlažnost od oko 80 posto, nameće se logika - obasuti ih takvim 'blagodatima'. Ovdje je sreća što su ulazna vrata sluznica usta, nosa i oka. Ako je tome tako, a jest, onda imamo jednostavnu priliku na sve te sluznice dovesti i temperaturu i vlagu i riješiti problem. Preporučio sam tri puta dnevno inhaliranje nad vodenom parom u kojoj je šaka morske soli i šaka vrijeska (puna su ga naša brda i to besplatno), koji je izvrstan bronhodilatator i pravi 'melem' za dišni sustav. Zašto tri puta? Iz razloga što pretpostavljam da je to dovoljno vrijeme u kojem se virus neće toliko razmnožiti i ući u stanicu. 

Nitko od znanstvenika na moj javni upit kolika su temperatura i kolika vlažnost dostatni da bi se virus uništio. Nitko mi nije odgovorio na moje drugo pitanje, koliko je vremena potrebno da bi se virus namnožio i ušao u stanicu? Jer, vrijeme do ulaska u stanicu Bogom je dano za njegovo uništenje. Sve sam ovo napisao i u pismu gospodinu ministru. Za tu svoju tvrdnju imam dokument iz kojega je vidljivo da je od određene osobeporuku primio i odgovorio kako će moj prijedog dati struci. I? Trebalo je pola godine da profesorica Markotić dođe do 'saznanja' koje je vjerojatno svih šest mjeseci imala u rukama. Dobro jutro, gospođo Profesorice! Nije to lijepo od njih. 

Mišljenja sam da se u proteklom vremenu moglo puno toga dokazati ili osporiti i znanstveno potkrijepiti. Znam ja da su mnogi odmahivali glavom i podsmjehivali se, ali nikad nemojte omalovažavati starije i u svom poslu iskusnije ljude. Ja sam se dosad rukovodio onom narodnom: "Više znaju čovjek i magarac, negoli sam čovjek". Pristajem biti i ovo drugo, ako je to u interesu dobra čovjeku. I neka vam ubuduće ne 'pada kruna s glave' ako nekog starijeg poslušate - poručuje dr. Jure Burić.
23. travanj 2024 09:37