StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKLJUČNI HRVATSKI PROJEKT

Bošnjaci ustrajni u zaustavljanju gradnje Pelješkog mosta

Piše PSD.
6. rujna 2017. - 17:25

Dvojica bošnjačkih dužnosnika u parlamentu Bosne i Hercegovine žele zaustaviti početak gradnje ključnog hrvatskog projekta. Naime, u pismu koje je danas poslano predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, traže da se zaustavi gradnja Pelješkog mosta i tvrde da Hrvatska tom gradnjom ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

Gradnju žele zaustaviti dok se ne riješi pitanje morske granice između BiH i Hrvatske kod Neumskog zaljeva. Ovo nije prvi napad bošnjačkih zastupnika na Pelješki most. Projekt od iznimne važnosti za hrvatski jug već par mjeseci nailazi na otpor bošnjačkih političkih čelnika stalno se pozivajući na razgraničenje dviju država na moru i slobodnim izlaskom na otvoreno more.

Osim Tajaniju, pismo je poslano i drugim visokim europskim dužnosnicima, a u pismo je i naznačeno da BiH nikada nije dala formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta pa ga se ne bi smjelo ni graditi. Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je mogućnost odgode strateškog hrvatskog projekta rekavši da će Hrvatska graditi Pelješki most na svom teritoriju.

20. travanj 2024 00:47