StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJNI SASTANAK

Borba protiv terorista pada u drugi plan, CIA ima novu metu: ‘Oni su najveća prijetnja‘

Piše Luka Fišić/JL
9. kolovoza 2022. - 15:59

Godinu dana nakon završetka rata u Afganistanu, američki predsjednik Joe Biden i najviši dužnosnici za nacionalnu sigurnost sve manje govore o borbi protiv terorizma, a sve inzistiraju na narativu kako najveće političke, gospodarske i vojne prijetnje predstavljaju Kina i Rusija, javlja Jutarnji list. 

Na nedavnom zatvorenom sastanku s čelnicima antiterorističkog odjela CIA-e, dano im je do znanja da borba protiv Al-Qaide i drugih ekstremističkih skupina ostaje zasad njihov prioritet - ali da će se novac i resursi agencije sve više usmjeravati na Kinu, saznaje portal Stars and Stripes. Time je došlo do tihog zaokreta unutar obavještajnih agencija. Stotine časnika, od kojih se velik dio ranije bavio borbom protiv terorizma, sada je CIA usmjerila ili namjerava uskoro usmjeriti na promatranje Kine.

Dužnosnici obavještajnih službi istovremeno naglašavaju da se protuterorističko planiranje nikako ne misli ignorirati, a i prije samo tjedan dana otkriveno je da je CIA napadom drona ubila vođu al-Qaide Aymana al-Zawahirija u Kabulu. No već nekoliko dana kasnije, Kina je organizirala velike vojne vježbe i zaprijetila da će prekinuti kontakte sa SAD-om zbog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu, a to kao da je došlo naručeno, da naglasi poruku koju je zamjenik direktora CIA-e David Cohen iznio na gore spomenutom sastanku; ‘Agencija odsad mora moći razumjeti Peking i detektirati prijetnje koje od tamo stižu.‘

Kongres želi promjenu fokusa

SAD su već dugo uznemirene rastućim političkim i ekonomskim ambicijama Kine i svojom nemogućnošću da potpuno shvati ili predvidi planove Pekinga. Amerikanci vjeruju kako je Kina pokušala utjecati na izbore u inozemstvu, pokrenula kampanje kibernetičke i korporativne špijunaže, a zna se kako je zatočila milijune Ujgura u kampovima. Neki stručnjaci također vjeruju da će Peking u narednim godinama pokušati silom zauzeti samoupravni demokratski otok Tajvan. Dužnosnici obavještajnih službi rekli su zato da trebaju više uvida u kineska posla, što uključuje i otkrivanje točnog uzroka pandemije COVID-19, budući da Amerikanci i dalje vjeruju kako Peking skriva informacije oko podrijetla virusa.

Promjenu prioriteta CIA-e podržavaju mnogi bivši obavještajci i zastupnici obiju američkih stranaka. Među njima su i ljudi koji su služili u Afganistanu i sudjelovali u brojnim drugim misijama protiv al-Qaide i drugih terorističkih skupina.

Zastupnik Predstavničkog doma SAD-a, Jason Crow, bivši vojni rendžer koji je služio u Afganistanu i Iraku, rekao je da vjeruje kako su SAD posljednjih godina bile previše usredotočene na borbu protiv terorizma.

- Daleko veća egzistencijalna prijetnja su Rusija i Kina. Terorističke skupine neće uništiti američki način života. Ne na način na koji to Kina može - rekao je Crow, demokrat iz Kolorada koji služi u odborima Predstavničkog doma za obavještajne poslove i oružane snage.

Kongres je praktički natjerao CIA-u i druge obavještajne agencije da učine Kinu svojim prioritetom, otkrili su za Stars and Stripes anonimni izvori, dobro upoznati s osjetljivim obavještajnim pitanjima. Usmjeravanje resursa prema Kini naravno zahtijeva rezove u drugim odjelima, uključujući i odjel koji se bavi suzbijanjem protuterorizma. Konkretne brojke nisu dostupne jer su proračuni obavještajnih službi tretirani kao strogo povjerljive transformacije.

Boje se da su zakasnili

Konkretno, zakonodavci žele više informacija o tome kako Kinezi razvijaju napredne tehnologije. Pod predsjednikom Xi Jinpingom Kina je uložila milijarde dolara u kvantnu znanost, umjetnu inteligenciju i druge tehnologije koje bi mogli promijeniti način na koji se vode budući ratovi i strukturiraju gospodarstva.

Kongresni odbori pokušavaju i bolje pratiti kako obavještajne agencije troše svoja sredstva na Kinu, tražeći više detalja o tome kako specifični programi doprinose toj misiji, rekla je jedna osoba upoznata s funkcioniranjem unutar Agencije.

- Kasnimo s procesom špijuniranja Kineza, ali dobro je što konačno premještamo naš fokus na tu regiju - rekao je zastupnik Kongresa Chris Stewart, republikanac iz Utaha.

CIA je prošle godine objavila da će stvoriti dva nova " centra" - jedan za Kinu, jedan za nove tehnologije - kako bi centralizirali i poboljšali prikupljanje obavještajnih podataka o tim pitanjima. CIA također pokušava regrutirati više govornika kineskog jezika i smanjiti vrijeme trajanja sigurnosnih provjera kako bi što brže mogla zaposliti nove ljude.

Mnogi zaposlenici Agencije već uče kineski, premda zadaci kojima će se baviti ne zahtijevaju nužno poznavanje kineskog, otkrili su izvori.

‘CIA se udaljila od izvorne svrhe‘

CIA-in protuteroristički centar, preimenovan u Centar za protuterorističke misije u reorganizaciji 2015., i dalje je predmet ponosa za mnoge Amerikance koji smatraju da je njegov rad ponajviše zaslužan za zaštitu građana od terorizma nakon 11. rujna. Časnici CIA-e iskrcali su se u Afganistan 26. rujna 2001. i bili su dio operacija kojim su locirani i ubijeni vođe al-Qaide, uključujući Osamu bin Ladena i Aymana al-Zawahirija.Sada se nadaju da će ta iskustva obavještajaca dobro poslužiti i u špijunaži nove glavne mete.

No valja se prisjetiti kako je CIA upravljala tajnim zatvorima gdje su zatočeni osumnjičenici za terorizam, neki od njih potpuno pogrešno, a istraga Senata je utvrdila i da su zatvorenici prilikom ispitivanja brutalno mučeni. Elitne afganistanske jedinice za specijalne operacije, koje je obučavala CIA, optužene za ubijanje civila i kršenje međunarodnih prava.

Dugo se vodila rasprava o tome je li protuterorizam previše udaljio obavještajne agencije od tradicionalnog špijuniranja i treba li zapravo dio posla oko terorizma koji obavlja CIA, prepustiti specijalnim jedincima pod okriljem vojske.

- Danas vlada mišljenje da je sav posao koji smo učinili oko protuterorizma nekako bio pogrešan. Preusmjeravanje fokusa obavještajnih agencija na Kinu i Rusiju u konačnici će potrajati godinama. Trebat će nam vremena i strpljenja da se promijeni kultura agencije. Desetljećima smo se bavili protuterorizmom. Moramo imati racionalan plan za ovu prilagodbu. Ona ne smije potrajati toliko dugo da naši neprijatelji mogu iskoristiti to vrijeme na našu štetu - zaključio je Douglas Wise, bivši zamjenik ravnatelja Obrambene obavještajne agencije i umirovljeni stariji časnik CIA-e.

18. travanj 2024 07:07