StoryEditorOCM

Blagdan Velike Gospe slavi se i u Neumskom Gracu, a kao i prijašnjih godina, očekuje se dolazak velikog broja vjernika iz dubrovačkog kraja

Piše D. V.
13. kolovoza 2024. - 14:15

Ovog četvrtka, na blagdan Velike Gospe i u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gracu, smještenoj uz novu prometnicu Stolac - Hutovo - Neum slavit će se i održati misno slavlje s početkom u 11 sati. 

Misno slavlje predvodit će hvarski biskup mons Ranko Vidović, inače rodom iz ove župe i osoba nevjerojatne životne sudbine i primjera vjere i molitve, uz župnika don Antuna Pavlovića, a očekuje se kao i prijašnjih godina dolazak velikog broja vjernika iz dubrovačkog kraja, koji su porijeklom iz ovih hercegovačkih krajeva.  

“Neumski Gradac – kako ga se zove, jer još je nekoliko manjih i većih mjesta i župa istog imena - drevna je župa i istinska oaza duhovnoga života u ljutome hercegovačkom kršu. Smještena na uskom prostoru između planine Žabe i Hrvatske, ova vjernička zajednica Trebinjsko-mrkanske biskupije udaljena je 12 kilometara od jedinog BiH izlaza na more, te je zbog blage klime uz dovoljan broj kišnih dana oduvijek bila pogodno okružje za život. Povijest nije nimalo mazila ovo podneblje, međutim usprkos tomu, ostala su brojna materijalna svjedočanstva ljudskog življenja ovdje. Tu su brojne gradine i gomile. Nalazi iz razdoblja Rimskoga Carstva svjedoče o više putnih pravaca te nekoliko naselja na području današnje župe. Život je bio iznimno bujan i nakon dolaska Hrvata o čemu pričaju nekropole, ukrasi i natpisi na stećcima, kao i nadaleko poznati i impozantni križ visok tri metra. To su zapravo „muzeji na otvorenom“ koji svjedoče vjeru, pismenost i umjetničko stvaralaštvo ovdašnjih ljudi. U vrijeme osmanlijske vladavine bili su česti uskočki upadi i pljačke. To su razdoblje obilježili i krvavi sukobi Austro-Ugarske i Mletačke Republike s Turcima u ovome kraju. Tijekom Hercegovačkog ustanka (1875. – 1878.) neumsko zaleđe je oslobođeno među prvima, a dolaskom Austro-Ugarske bio je vidljiv napredak na svim područjima. Obje Jugoslavije su u mnogo čemu unazadile ovaj kraj kojemu je tek posljednji rat donio kakvu-takvu slobodu...” zapisano je o ovom kraju i ovom maloj, ali značajnoj župi. 

 

 

18. rujan 2024 12:05