StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMisteriozna smrt

Bjeloruski diktator Lukašenko u teškoj drami. Panično mijenja kuhare, poslugu i čuvare! Kruže teorije kako je Putin otrovao njegovog šefa diplomacije koji je iznenada preminuo

Piše Anita Belak-Krile/sd
28. studenog 2022. - 16:22

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej iznenada je preminuo u subotu u dobi od 64 godine. Potvrdila je to državna novinska agencija Belta ne iznoseći detalje o uzrocima njegove smrti ili eventualnom zdravstvenom stanju koje bi dovelo do smrtnog ishoda. Danas je pak internet ‘eksplodirao‘ od teorija da je bjeloruski šef diplomacije otrovan u tajnoj operaciji Kremlja. Poznavajući stoljetnu rusku praksu da se neprijatelja rješavaju trovanjem, takve teorije ne izgledaju nimalo nerealno. Spominje se kako je bjeloruskog diplomata, života koštala tajna operacija sa Zapadom u vezi rata u Ukrajini te da je želio spriječiti da Bjelorusija bude pod ruskom šapom, piše Slobodna Dalmacija.

Dio medija tvrdi kako je njegova smrt žestoko prodrmala bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka koji sada strahuje za vlastiti život. Bojeći se atentata, Lukašenko je navodno u teškoj panici zamijenio svoje kuhare, poslugu i čuvare.

image

Preminuli diplomat Vladimir Makej 

Russian Foreign Ministry/Hando/Anadolu Agency Via Afp

Putinov kritičar i biznismen Leonid Nevzlin koji je sada u egzilu u Izraelu, ocijenio je kako je Makej umro zbog trovanja otrovom razvijenim u posebnom laboratoriju ruskog FSB-a. To je, tvrdi Nevzlin, saznao od izvora bliskih ruskim tajnim službama. “Klinička slika u takvim slučajevima trovanja odgovara iznenadnoj smrti od srčanog ili moždanog udara, napisao je na Twitteru. Nevzlin kaže kako je teorija o trovanju osnažena činjenicom da 64-godišnji diplomat nije imao zdravstvenih problema te da je vodio aktivan život. Prošli je tjedan objavljen i video gdje se zdrav i čio vozi u zrakoplovu.

„Kad mu je zakazalo srce, nije otišao k liječniku jer prije nije imao takvih problema te nije obraćao pozornost na bol‘, naveo je Nevzlin pa dodao: ‘Smrt Makeja, drugog najvažnijeg čovjeka u državi, prouzročila je paniku u krugovima bjeloruske nomenklature, no najviše je šokiralo Lukašenka. Naredio je da se zamijene svi njegovi kuhari, sluge i stražari, a njegovoj je djeci osigurana dodatna zaštita. Diktator ne vjeruje nikome.“ Nevzlin je zaključio kako Lukašenko strahuje da njegov saveznik Putin priprema njegov ‘veličanstven sprovod‘. Također je naveo kako Moskva nije zadovoljna zastojem oko ulaska bjeloruske vojske u rat protiv Ukrajine te da je Kremlj spreman upotrijebiti sve poluge pritiska na bjeloruski režim.

Makej je početkom prošlog tjedna sudjelovao na konferenciji Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), organizacije nekoliko postsovjetskih država u Erevanu, svojevrsnog ruskog pandana NATO-u. Disidentski ruski kanal General SVR na Telegramu tvrdi kako je Makejeva eliminacija prekinula preostale odnose Bjelorusije sa zapadnim silama.

„To je planirano, pripremljeno i provedeno na osobnu inicijativu predsjednika Rusije Vladimira Putina. Nitko zapravo od Lukašenka ne skriva činjenicu da je ovo ubojstvo. Čin je bio demonstracija moći i namijenjen ometanju Lukašenkovih pregovora sa Zapadom i Kinom‘, navode. Tumače također kako je Makej uvjerio svoje zapadne saveznike da Putin drži Lukašenka kao taoca koji je prisiljen činiti nepopularne postupke pod pritiskom ruskog predsjednika kako bi sačuvao suverenitet Bjelorusije.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Ruski opozicijski političar i aktivist Lev Šlosberg smatra kako je vrlo teško, odnosno gotovo nemoguće povjerovati u prirodni uzrok smrti Vladimira Makeja. Bivši švedski premijer i ministar vanjskih poslova Carl Bildt također je komentirao na Twitteru kako su prošle godine otkako je posljednji put vidio Makeja ali je kazao kako je tada bio vrlo jasan u svojoj odlučnosti sprječavanja da njegova zemlja dođe pod kontrolu Kremlja i nije se libio opisati politiku Moskve kao imperijalističku. Vijest o smrti bjeloruskog ministra komentirao je i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko koji je također naveo kako se spekulira da je otrovan. Podsjetio je kako je Makej slovio kao mogući nasljednik Lukašenka.

 „Bio je jedan od rijetkih koji nije bio pod ruskim utjecajem. Glasine kažu da bi to mogao biti nagovještaj Lukašenku – zaključuje Gerašenko. Prokremaljski analitičar Sergej Markov također je kazao kako su kuhari i osoblje u Lukašenkovoj rezidenciji smijenjeni, no dodao je kako su bjeloruske vlasti odbacile verziju o trovanju Makeja.

image
Handout/Afp

Jutarnji list pak u subotu je objavio kako je bjeloruski ministar vanjskih poslova posljednji važan sastanak koji je održao imao s jednim Hrvatom. On se u petak sastao s apostolskim nuncijem nadbiskupom Antom Jozićem, koji svoju službu obavlja u Bjelorusiji. Razgovarali su o 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bjelorusije i Svete Stolice, interakcije Vatikana i Minska, kao i o trenutnom položaju Rimokatoličke crkve u Bjelorusiji, objavilo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.  

03. svibanj 2024 02:32