StoryEditorOCM

Bivši europski zapovjednik NATO-a vjeruje da zna kada i kako će završiti rat u Ukrajini. Predviđa rasplet nalik onome u Korejskom ratu te teške godine za Europu. Sve je objasnio...

Piše davor krile/sd
18. srpnja 2022. - 23:19

Sukob Rusije i Ukrajine će vjerojatno završiti za četiri do šest mjeseci. Bit će to finale bez pobjednika, na dulji rok 'zamrznuti sukob', nalik na onaj u svojedobnom Korejskom ratu. Na rusko-ukrajinskoj granici takvo će stanje vladati dugo vremena, imati ćemo zapravo novu Sjevernu i Južnu Koreju u Europi, piše Slobodna Dalmacija.

Izjavio je to James Stavridis, bivši vrhovni zapovjednik snaga NATO-a za Europu, rijekom rasprave o budućnosti rata u Ukrajini s biznismenom i milijunašem Johnom Catsimatidisom na njujorškom radiju WABC 770 AM. Stavridis, admiral američke mornarice i aktivni sudionik u Zaljevskom, Iračkom i Afganistanskom ratu, čovjek je golemoga vojnog znanja i iznimno dobar poznavatelj strateških odnosa u Europi.

image

Admiral James Stavridis

John Thys/Afp

Časnik grčkog porijekla je nastupajući na njujorškom radiju najprije konstatirao kako je evidentno da je ukrajinski sukob "zaglavio na obje strane". Ukrajinci pružaju neočekivano jak otpor, a Putinovi ratni planovi nisu se pokazali jako učinkovitima: dobio je malo teritorija u odnosu na ambicije s kojima je ušao u sukob.

„Vidim da ovaj rat ide prema prisilnome primirju, nečemu što je nalik kraju Korejskog rata, s militariziranim zonama između dviju strana te stalnome neprijateljstvu u nekoj vrsti zamrznutog sukoba. Zamrzavanje rata u Ukrajini prognoziram za četiri do šest mjeseci. Nijedna strana ne može izdržati puno dulje od toga,” zaključio je Stavridis.

image

Europski zapovjednik NATO-a svojedobno u Prištini

Laura Boushnak/Afp

Korejski rat vodio se između Sjeverne i Južne Koreje između 1950. i 1953. godine. Situacija je prilično analogna aktualnom sukobu: Sovjetski Savez je tad podržavao Sjevernu Koreju, dok je Južna Koreja bila potpomognuta iz Sjedinjenih Država. Žestok sukob između dviju zemalja, rat koji je čitave obitelji presijecao napola, prestao je primirjem u srpnju 1953. kojim je stvorena demilitarizirana zona.

Kako ni u godinama koje su uslijedile između Sjeverne i Južne Koreje nije potpisan službeni mirovni ugovor, dvije zemlje tehnički su i dalje u ratu. I režimi im se i danas gotovo jednako mrze kao dok se na bojištima prolijevala krv.

image

Grobovi stradalih u Korejskom ratu

Anthony Wallace/Afp

Bivši europski zapovjednik NATO-a komentirao je i još neke aktualne aspekte s ukrajinskih bojišnica, pa i činjenicu da američki topnički raketni sustavi visoke mobilnosti, tipa HIMARS, imaju "značajan utjecaj" u pomaganju Ukrajini protiv ruskih vojnih snaga. Njihov značajan utjecaj na prvim crtama ogleda se u efikasnom gađanju neprijateljskih ciljeva poput streljiva, logističkih zaliha, centara zapovijedanja i kontrole. A sve te stvari imaju jako izravan utjecaj na sposobnost vođenja operacija na prvoj crti bojišnice.

image

Južnokorejski veterani na paradi sjećanja na korejski rat

Jung Yeon-je/Afp

U svom ranijem medijskom nastupu otprije par mjeseci admiral Stavridis se referirao na neke posve neočekivane momente u ukrajinskome ratu, kao što je neviđen broj žrtava koje je Rusija pretrpjela među svojim visokim časnicima.

"U modernoj povijesti ne postoji situacija koja se može usporediti s ovom u smislu masovne smrti generala. Na ruskoj strani, u samo dva prva mjeseca, vidjeli smo barem desetak, ako ne i više, ubijenih ruskih generala. To je nezamislivo iz aspekta modernog načina ratovanja, jer niti jedan general nije izgubljen u stvarnoj borbi dok su SAD bile uključene u ratove u Afganistanu i Iraku”, napomenuo je Stavridis.

28. lipanj 2024 08:11