StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAMOTESTIRANJE UČENIKA

Antun Vidak: Vjerujemo da je ovo krajnja mjera, a strah nas je i pomisliti što slijedi ako ne padne broj zaraženih. U školama je gotovo nemoguće planirati radni tjedan

Piše Ahmet Kalajdžić
7. veljače 2022. - 18:06

-U svezi s njavljenom mjerom testiranja školske djece teško mi je komentirati nešto što nije izravno u mojoj domeni. Međutim, činjenica je da radimo u nenormalnim okolnostima, jer nam je sve više i više djece u samoizolaciji i na on-line nastavi, tako da je sve teže organizirati kakav takav kontinuirani odgojno – obrazovni proces. Gotovo je nemoguće planirati radni tjedan unaprijed, a planiranje je neizostavni dio našeg rada o čijoj kvaliteti i pripremi ovisi naš krajnji učinak. Dakle, sve se svodi na improvizaciju i sposobnost snalaženja, odnosno surogat nastavi koja ne može rezultirati željenim postignućima. Što se tiče samog testiranja učenika, mi u Sindikatu Preporod još uvijek želimo vjerovati kako onima koji donose odluke, tako i onima koji ih prethodno stručno i znanstveno savjetuju. S jedne strane, ako ova mjera posljedično dovede do smanjenja broja učenika koji su u samoizolaciji i sve manjeg broja učenika koji su na on-line nastavi, onda s aspekta pedagoške struke možemo tako rješenje braniti, dok se s druge strane sve teže i teže snalazimo u odlukama koje se donose, jer su nas u protekle dvije godine više puta uvjeravali u jedno, a ispostavilo se nešto sasvim drugo.

Rekao nam je ovo povjerenik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" za Dubrovačko- neretvansku županiju Antun Vidak, naglašavajući kako "stoga vjerujemo da je ovo krajnja mjera, a bojimo se i promišljati što će biti na redu ako ona ne rezultira željenim učinkom, tj. padom broja zaraženih".

image
Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Preporoda
Božo Radić/cropix

U situaciji kad je više od deset tisuća COVID-pozitivnih učenika i njih još barem tri puta toliko u samoizolaciji, pokušali smo dobiti i odgovor iz zagrebačke Središnjice Sindikata hrvatskih učitelja. Kako je predsjednik Željko Stipić bio nedostupan, više smo sreće imali u regionalnom, dalmatinskom uredu Povjerenstva tog sindikata gdje smo doznali:

-S jedne strane učenicima je omogućenio samotestitranje kod kuće, ali ne i zaposlenicima koji često moraju čekati da im se naknade troškovi nabavke COVID-testova. Teško mi je reći koliko će oni pomoći školskom sustavu, ali će sigiurno pomoći roditeljima da djeca ne izostaju često iz škole i ne budu previše u samoizolaciji. Sve, naravno, ovisi o međusobom povjerenju da će roditelji testiranje uraditi kako treba i prema uputama. Jer, ako se uvodi ovakva mjera, tada se mora predvidjeti tijek cijelog procesa što ovdje nije slučaj. Nama prosvjetnim radniciam je problem naplata (naknada) troškova i dobro je da Ministarsvo znanosti i obrazovanja RH ima povjerenje u roditelje, ali zašto ga nema i u prosvjetne radnike i ostalo "prateće osoblje" u školama. Upute nisu jasne te nailazimo na probleme distribucije testova i kontrole rezultata- rekla nam je voditeljica splitskog područnog Ureda Sindikata hrvatskih učitelja Ana Hinić naglašavajući:- Ostaje potencijalna opoasnost odgovornosti roditelja kojim je dato povjerenje, ali ne i nama zaposkenicima jer se ne možemo sami testirati, što znači da nemamo iste uvjete kao učenici o kojima skrbimo!

Učitelji ne žele biti epidemiolozi i distributeri

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je pismo resornom ministru znanosti i obrazovanja u svezi najavljenog samotestiranja učenika. Zbog upitne epidemiološke i financijske učinkovitosti, ministra Radovana Fuchsa su pitali tko će kontrolirati točnost podataka testova jer "povjerenje, koje očito imate samo u roditelje, može utjecati na zdravlje svih, osobito kad učenik koji nema istinitu potvrdu ne završi u izolaciji pri izravnom kontaktu", moraju li se zaposlenici i dalje testirati u ustanovama gdje je cijena skuplja, a povrat troškova redovito kasni te je li moguće testiranje slinom i ako ne, molimo i znanstveno obrazloženje?- pitali su prosvjetni radnici koji uz to što su učitelji u situaciji da nastavu izvode na tri različita načina, ne žele postati i distributeri te epidemiolozi.

02. svibanj 2024 12:03